Hoornvliestroebeling
Het hoornvlies is het voorste deel van het oog dat vlak vóór de iris ligt. Door dit doorzichtige vlies komt het licht het oog binnen. Een hoornvlies dat troebel is, laat minder licht door. U merkt dit doordat u slechter gaat zien.
Oorzaken van hoornvliestroebeling
- Door endotheel dystrofie van Fuchs (vooral bij personen van 60 jaar en ouder).
- Door hoornvlieslittekens bij beschadiging, infectie of keratoconus.
1. endotheel dystrofie van Fuchs
De klachten bestaan uit wisselend wazig zien vooral vroeg op de dag. Ook wordt u lichtgevoelig en heeft u wisselende oogmetingen. Uiteindelijk blijven de klachten u steeds langer (tijdens de hele dag) storen. De binnenlaag van het hoornvlies is hier de oorzaak van. Deze kan worden vervangen door een donorhoornvlies.
2. Hoornvlieslittekens
Hoornvlieslittekens kunnen ontstaan door een uitwendige beschadiging door bijvoorbeeld een ongeluk. Dit soort littekens kunnen ook ontstaan na bacteriele of virale infectie van het hoornvlies.
De meest terugkomende ontsteking is door het herpes Simplex virus. Ditzelfde virus is ook verantwoordelijk voor de koortslip. Elke herpes ontsteking in het oog laat meer littekens achter. De behandeling is gericht op het voorkomen van de ontsteking als deze diverse keren in het jaar terugkomt. Door medicatie in druppel, zalf of tablet vorm kan de herpesinfectie worden onderdrukt. Indien dit voor 6-12 maanden lukt, is een hoornvliestransplantatie mogelijk om het verlittekende hoornvlies te vervangen.
Ook kan vergevorderd Keratoconus littekens op het hoornvlies veroorzaken waardoor een hoornvliestransplantatie een oplossing kan bieden.