Blaasontsteking bij vrouwen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Blaasontsteking bij vrouwen

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. De ontsteking kan ook in de plasbuis en urineleiders zitten. Dit noemen we ook wel een urineweginfectie. Als u een blaasontsteking niet op tijd laat behandelen, kan er ook een nierbekkenontsteking ontstaan. Nieren kunnen dan blijvende schade oplopen.

Welke klachten hebben vrouwen bij een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking kan plassen pijn doen of een branderig gevoel geven. Zelfs het gevoel dat u moet plassen, doet al pijn. Ook moet u vaker plassen, maar elke keer een klein beetje. De plas kan vreemd ruiken, er troebel uitzien of er kan bloed inzitten. Ook kunt u pijn in de onderbuik of rug hebben.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking bij vrouwen?

Een blaasontsteking ontstaat vaak uit bacteriën die in de darmen leven. Die bacteriën komen via de anus in de plasbuis. Via de plasbuis komen ze daarna in de blaas. Bij vrouwen gebeurt dat vaker dan bij mannen. Dat komt omdat bij vrouwen de urinebuis dichter bij de anus zit. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis. Daardoor dringen bacteriën sneller de blaas binnen. Soms komen tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis. U kunt ook een blaasontsteking krijgen als u uw blaas niet helemaal leeg plast. Dat gebeurt bij een verkeerde plashouding of een uitgerekte blaas. In het restje urine dat in de blaas achterblijft krijgen bacteriën meer kans om te groeien. Kou en tocht veroorzaken geen blaasontsteking.

Complementary Content
${loading}
Scroll