Etalagebenen – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Etalagebenen

Bij etalagebenen – ook wel claudicatio genoemd – heeft u een slagaderziekte in uw benen. Tijdens het lopen, kunnen uw beenslagaders niet voldoende zuurstof aanvoeren bij uw beenspieren. Die gaan dan pijn doen.

Hoe ontstaan etalagebenen?

Etalagebenen zijn het gevolg van vernauwingen in de slagaders die naar of in de benen lopen. Hoe ontstaan die vernauwingen? En waarom zorgen ze voor zo veel pijn?

Hoe ontstaan vernauwingen?

De slagaders zijn maar een paar millimeter in doorsnede. Als de gladde binnenwand op bepaalde plekken beschadigd is, hechten zich daaraan witte bloedcellen en vetachtige stoffen (waaronder cholesterol­deeltjes). Deze papachtige massa noemen we een plaque. Bij toename van een plaque raakt de slagader vernauwd. Dit is slagader-verkalking ofwel atherosclerose. Door slagaderverkalking kan er minder bloed door de slagader stromen.

Hierdoor kunnen de spieren te weinig zuurstof krijgen. Dit is vooral merkbaar als je loopt of fietst.

Bij beschadiging van de plaque ontstaan daarop bloedstolsels die los kunnen raken. Als je etalagebenen hebt, is de kans groot dat de slagadervernauwing ook op andere plaatsen in het lichaam voorkomt. Daardoor heb je een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Waardoor loop je meer kans op slagaderverkalking?

De kans op vernauwing van de slagaders kan worden verhoogd door:

  • hoge bloeddruk
  • verhoogd cholesterol
  • roken (ook meeroken)
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • te weinig lichaamsbeweging
  • overgewicht

Al deze factoren kunnen slagaderverkalking bevorderen. Ook zaken waar je zelf geen invloed op hebt, zoals erfelijkheid en leeftijd, zijn risicofactoren.

Wil je meer weten over slagaderverkalking? En vooral wat je kunt doen om je risico hierop te verlagen? Kijk dan eens op www.hartstichting.nl/slagaderverkalking.


Complementary Content
${loading}
Scroll