Vaatcentrum | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Vaatcentrum

Het vaatcentrum is één van de onderdelen van de afdeling Biometrie. In het vaatcentrum doen we onderzoek naar het functioneren van de verschillende bloedvaten. Een vaatonderzoek van de slagaders kan nodig zijn wanneer het vermoeden bestaat dat er een vaatvernauwing of vaatverwijding in een of meerder slagaders is ontstaan. Een onderzoek van de aders (venen) kan nodig zijn wanneer er een vermoeden is op de aanwezigheid van spataders of aderontsteking.

Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende onderzoeken. Leest u deze informatie zorgvuldig door. Ook de voorbereidingen voor de verschillende onderzoeken zijn belangrijk! Als u zich niet goed voorbereid kan het zijn dat het onderzoek niet kan plaatsvinden of niet lukt.

Uitvoering en uitslag van uw onderzoek

De laboranten voeren zelfstandig de onderzoeken uit en leggen de bevindingen vast in een verslag. Bij het onderzoek van uw vaten maken wij gebruik geluidsgolven. Het is een uitwendig onderzoek met een transducer, een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. We maken hierbij gebruik van echografie en Doppler. Door echografie kunnen we de aders en slagaders in beeld brengen. Doppler maakt het mogelijk snelheids- en richtingsmetingen van de bloedstroom te doen. Door deze verschillende technieken met elkaar te combineren (Duplex) kunnen we een volledig beeld krijgen van de aders en slagaders.

Mede naar aanleiding van de uitslag van het vaatonderzoek wordt door de vaatlaborant bekeken of er vervolgonderzoek plaats vindt. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts, die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. In sommige gevallen heeft u direct na het onderzoek een afspraak met uw arts. Dan krijgt u meteen de uitslag.

Wie werken in het vaatcentrum?

In het vaatcentrum werken vaatlaboranten / biometristen, ook wel vasculair diagnostisch laboranten genoemd. Dit zijn gediplomeerde en gespecialiseerde laboranten die zelfstandig onderzoeken van de bloedvaten uitvoeren.

Let op: bent u verhinderd voor uw afspraak?

Belt u dan alstublieft minimaal 24 uur voorafgaand uw afspraak naar onze afdeling Biometrie om dit door te geven. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen.

Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met Vaatcentrum?

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 159
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 055 - 581 86 80
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 21
call

Zo bereikt u ons

Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uur

Bel 0575 - 592 480
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll