Beroerte (CVA) – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Wat is een beroerte? (CVA)

Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct, een hersenbloeding of een TIA. Een beroerte noemen we ook wel CVA. Dit staat voor ‘Cerebrovasculair Accident’ en betekent letterlijk een 'ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’.

Er zijn drie vormen van een beroerte:

 • Herseninfarct: een bloedpropje sluit een slagader in het hoofd af. Een deel van de hersenen krijgt geen zuurstof en sterft af
 • Hersenbloeding: als een slagader in het hoofd scheurt
 • TIA: een voorbijgaande beroerte

Wat zijn de gevolgen van een beroerte?

De gevolgen van een beroerte zijn ernstig: verlammingsverschijnselen, blindheid en spraakproblemen kunnen optreden. Bij een herseninfarct herstellen de hersenen zich in de meeste gevallen. Problemen en ongemakken nemen na verloop tijd af. De gevolgen van een hersenbloeding zijn ernstiger.

Wat is de oorzaak van een beroerte?

Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een slagader in de hersenen af. De hersenen rondom die plek krijgen te weinig zuurstof. Dat zorgt voor uitvalverschijnselen. De ader wordt niet in één keer afgesloten, het bloedstolsel groeit geleidelijk. Dat noemen we trombose. Een bloedpropje kan ook losschieten en ergens anders een ader afsluiten. Dat noemen we een embolie. Een embolie zorgt van het ene moment op het andere voor een beroerte.
Bij een hersenbloeding scheurt een slagader, vaak vanwege hoge bloeddruk. Ook een aangeboren zwakke plek kan de oorzaak zijn.

Hoe herken ik een beroerte?

Er is een ezelsbruggetje om snel een beroerte te herkennen: het Engelse woord ‘fast’. Fast betekent snel. Het is heel belangrijk een beroerte snel te herkennen en meteen 112 te bellen. Fast staat voor face, arm, speech en time.

 • Face (gezicht):
  Vraag om te lachen en de tanden te laten zien. Lukt dit? Kijk ook of de mond scheef hangt.
 • Arm:
  Vraag om de ogen te sluiten en beide armen te strekken met de handpalmen naar boven en dat 30 seconden lang. Bij een beroerte zakt een van de armen of gaat een arm rondzwalken.
 • Speech (spraak):
  Stel een simpele vraag: welke dag is het? Waar zijn we nu? Let op onduidelijk en verward spreken.
 • Time (tijd):
  Noteer het tijdstip dat u de beroerte bij iemand ontdekt. Als iemand net een beroerte heeft gehad, is de behandeling anders dan bij een beroerte die langer geleden is gebeurd.

Wat gebeurt er met mij in het ziekenhuis na een beroerte?

U wordt meteen onderzocht, want we willen vooral voorkomen dat u nog een beroerte krijgt. Het is belangrijk dat wij weten wat de oorzaak is van de beroerte. We maken een hartfilmpje of ECG, een echochrafie van de halsslagader en een CT- of MRI-scan van de hersenen.

Complementary Content
${loading}
Scroll