Kleine lengte kind – Aandoening - Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Kleine lengte kind

Een aantal ziekten en aandoeningen kan leiden tot een groeiachterstand bij uw kind. We noemen dit een secundaire groeistoornis. Een groeiachterstand kan ook het gevolg zijn van aangeboren aandoeningen. In dat geval spreken we van primaire groeistoornissen.


Hoe ontstaat een groeistoornis bij een kind?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een groeiachterstand bij uw kind.

Bij een primaire groeiachterstand kan er sprake zijn van:

  • Een hormonale stoornis, zoals een tekort aan groeihormoon.
  • Een aangeboren afwijking zoals bijvoorbeeld het Turnersyndroom. Dit syndroom komt voor bij meisjes en wordt veroorzaakt door een fout in de chromosomen. Als uw kind dit syndroom heeft, buigt de groeicurve langzaam maar zeker af. Zonder dat er een versnelling in de puberteit optreedt.

Een secundaire groeiachterstand kan het gevolg zijn van:

  • Een tekort aan voeding, bijvoorbeeld als gevolg van een darmziekte. In dat geval worden voedingsstoffen slecht opgenomen. Vaak heeft uw kind dan ook klachten aan het maag- of darmstelsel.
  • Aandoeningen aan het hart, de longen en/of de nieren.
  • Stofwisselingsziekten, zoals diabetes. 

Uw kind kan ook bij de geboorte al klein zijn, bijvoorbeeld omdat het (te) vroeg is geboren. Het kind is dan klein omdat het korter in de baarmoeder verblijft. Als uw kind op tijd is geboren en toch te klein en licht is, spreken we van een intra-uteriene groeiachterstand. Soms komt dat doordat de baarmoederkoek onvoldoende functioneert. Meestal haalt uw kind deze groeiachterstand binnen één tot twee jaar weer in. Toch komt het ook voor dat uw kind de rest van zijn of haar leven relatief klein blijft. 

Mijn kind heeft een groeiachterstand, wat nu?

Afhankelijk van de oorzaak van de groeistoornis stelt onze kinderarts een behandelplan op.

Complementary Content
${loading}
Scroll