Constitutioneel eczeem – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die veel voorkomt. Het komt vooral voor bij kinderen en ontstaat meestal voor het tweede levensjaar. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem vanzelf. De aanleg blijft bestaan en het eczeem kan op latere leeftijd terugkomen.

Welke klachten geeft constitutioneel eczeem?

Het eczeem zorgt voor hevige jeuk. Andere klachten zijn roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. De huid is meestal droog en voelt ruw aan. Deze eczeem gaat vaak samen met aanleg voor astma en hooikoorts. 

Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?

De precieze oorzaak van de aandoening is onbekend. Wel kennen we de twee belangrijkste factoren: erfelijke (‘genetische’) aanleg en een droge huid. Bij erfelijke aanleg kan eczeem, astma en hooikoorts vaker in de familie voorkomen (atopie). Een droge huid ontstaat doordat de barrièrefunctie van uw huid is verstoord. De huid kan dan onvoldoende vocht vasthouden.

Er is constitutioneel eczeem geconstateerd, wat nu?

Constitutioneel eczeem kan kort aanwezig zijn, maar wordt meestal chronisch. De aanleg voor constitutioneel blijft immers bestaan. Het kan dus weer terugkomen nadat het weg is geweest.

Behandeling bestaat uit het aanvetten van de te droge huid met zalf. Daarnaast zijn er meestal ontstekingsremmende (hormoon)zalven nodig. Bij volwassenen wordt soms lichttherapie toegepast. Een in eczeem opgeleide verpleegkundige kan (een deel van) de vervolgbehandeling overnemen.

Complementary Content
${loading}
Scroll