Seksuele problemen bij vrouwen – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Seksuele problemen bij vrouwen

Bijna elke vrouw krijgt wel eens te maken met seksuele problemen. Bijvoorbeeld geen zin hebben in vrijen, niet of moeilijk opgewonden raken of pijnklachten tijdens het vrijen. Deze problemen kunnen tijdelijk zijn. Maar soms blijven ze bestaan of worden ze erger.

Wat is belangrijk voor een plezierige seksuele relatie?

Er bestaat geen standaard recept voor een goed en bevredigend seksleven. Dat verschilt per persoon. We weten wel dat een paar punten voor bijna alle vrouwen belangrijk zijn om fijne seks te hebben:

Kunnen genieten van uw eigen lichaam en van seksuele gevoelens

Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel vrouwen zijn opgegroeid met taboes rond seksualiteit. Of ze vinden hun eigen lijf niet aantrekkelijk. Soms vinden vrouwen het lastig om te ontdekken waardoor ze seksueel opgewonden raken. Negatieve seksuele ervaringen kunnen ook een rol spelen. Het is belangrijk dat u van uw eigen lichaam leert houden en ontdekt wat u fijn vindt. Dan kunt u genieten van seksuele gevoelens.

Kunnen praten met uw partner over uw behoeftes

Vrouwen hebben vaak andere verlangens en behoeftes dan mannen als het gaat om intimiteit en seks. Ze vinden andere dingen fijn of opwindend of hebben op een ander tijdstip zin in seks. Het is belangrijk dat u kunt vertellen wat u wilt, maar ook wat u niet wilt.

Ik heb last van seksuele problemen, wat nu?

Het is fijn om te weten dat u niet de enige bent die last heeft van seksuele problemen. Het kan fijn zijn om met iemand te praten die ingaat op de achtergronden en oorzaken van uw probleem. U krijgt praktische adviezen en oefeningen waarmee u zelf aan de slag kunt.

Om na te gaan bij wie u het beste terecht kunt, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Complementary Content
${loading}
Scroll