Keratoconus – Aandoeningen - Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een aandoening van het hoornvlies. Dit is meestal aangeboren. Het hoornvlies is dun en verzwakt waardoor het zijn bolle vorm verliest. In plaats daarvan krijgt het de spitse vorm van een kegel (conus). Door deze kegelvorm is de breking van het licht niet gelijkmatig en ontstaan er problemen met zien.

Mensen met keratoconus hebben dit meestal aan beide ogen. De aandoening komt niet veel voor. Ongeveer 1 op de 2.000 mensen wordt ermee geboren.

Hoe ontstaat keratoconus?

Keratoconus komt in Nederland bij ongeveer 1 op de 2000 mensen voor. De oorzaak is niet altijd bekend. In  de meeste gevallen is keratoconus aangeboren . Bij ongeveer tien procent van de mensen met keratoconus gaat het om een erfelijke aangeboren afwijking. Dat betekent dat zij deze afwijking kunnen doorgeven aan hun kinderen.

Keratoconus komt vaker voor bij mensen met astma, eczeem en (oog)allergie. Ook kan het samen gaan met systemische ziekten, zoals het syndroom van Down, Turner, Ehlers-Danlos en Marfan.

Mensen die vaak en hard in hun ogen wrijven kunnen mogelijk een keratoconus ontwikkelen of een bestaande keratoconus doen verergeren.

 Welke klachten veroorzaakt keratoconus?

Keratoconus begint meestal rond de puberteit en ontwikkelt zich langzaam verder in een periode van 10 tot 20 jaar. Vaak stabiliseert de ziekte zich rond het veertigste levensjaar. Klachten zijn:

  • wazig zien
  • schaduwen zien om voorwerpen
  • vervormd zicht
  • hoofdpijn
  • lichtgevoeligheid
  • halo’s en/of sterren om lichtbronnen zien
Complementary Content
${loading}
Scroll