Actinische keratosen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Actinische keratosen

Als de huid vaak wordt blootgesteld aan zonlicht kunnen ruwe plekjes ontstaan. Dit noemen wij ook wel actinische keratosen. Ze ontstaan vooral op delen van uw lichaam die vaak in de zon komen. Denk bijvoorbeeld aan uw gezicht of de bovenkant van uw handen.

Hoe ontstaan actinische keratosen?

Actinische keratosen ontstaan door zonlicht of het licht van de zonnebank. Ook uw huidtype is van invloed: heeft u een lichte huid met blond/rood haar en blauwe ogen? Dan heeft u meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van deze aandoening.

Hoe zien actinische keratosen eruit?

Meestal zijn het ruwe plekjes op de huid. Ze zijn vaak huidkleurig, rood of bruin. De plekjes kunnen enkele millimeters groot zijn, maar ook enkele centimeters. Actinische keratosen zitten vooral op:

  • het gezicht
  • de hoofdhuid
  • de bovenkant van de handen
  • de onderste helft van de armen
  • bij vrouwen op het decolleté/de borst

In het begin kunt u de plekjes beter voelen dan zien. Vaak ontstaan op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers. Meestal heeft u meerdere plekjes.

Welke klachten veroorzaakt actinische keratosen?

Meestal voelt u niks van actinische keratosen. Soms zijn de plekjes gevoelig of kunnen ze jeuken. De plekjes zijn goedaardig, maar kunnen een begin zijn van huidkanker.

Hoe weet ik of ik actinische keratosen heb?

Onze arts kan aan de plekjes op uw huid zien of het actinische keratosen zijn. Het kan zijn dat hij een klein stukje huid weghaalt om te laten onderzoeken. Dit stukje huid heet een biopt. Op die manier weten we zeker dat u geen andere ziekte van de huid heeft.

Complementary Content
${loading}
Scroll