Overmatig braken bij zwangerschap – Aandoeningen │ Gelre | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Overmatig braken tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben in de eerste drie maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid en braken (vooral in de ochtend). We spreken van overmatig zwangerschapsbraken als deze klachten zo langdurig en ernstig zijn dat ziekenhuisopname nodig is. De medische term voor deze ernstige vorm van zwangerschapsbraken is hyperemesis gravidarum.

Hoe ontstaat overmatig braken tijdens de zwangerschap?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van overmatig zwangerschapsbraken. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Vermoedelijk heeft zwangerschapsbraken te maken met hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Daarnaast kunnen psychische factoren het braken versterken. Denk bijvoorbeeld aan stress, onzekerheid of zorgen over de gezondheid van de baby.

Welke klachten veroorzaakt overmatig braken tijdens de zwangerschap?

Overmatig braken tijdens de zwangerschap kan leiden tot uitdroging of ondervoeding van de vrouw. De baby heeft daar meestal geen last van. Het lichaam zorgt ervoor dat de baby als eerste krijgt wat hij of zij nodig heeft. De ziekenhuisopname is erop gericht de conditie van de zwangere vrouw te verbeteren.

Complementary Content
${loading}
Scroll