Atriumfibrilleren – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig slaat. Het hart slaat meestal te snel, maar te langzaam kan ook. Atriumfibrilleren wordt ook wel boezemfibrilleren genoemd. De aandoening zelf is niet levensbedreigend, maar moet wel behandeld worden.

Welke klachten veroorzaakt atriumfibrilleren?

Atriumfibrilleren geeft een onprettig gevoel. U kunt last krijgen van hartbonzen, duizeligheid, veel zweten en vermoeidheid. Doordat het hart het bloed niet goed wegpompt, is er risico op stolselvorming. De stolsels kunnen in het hele lichaam een bloedvat afsluiten, bijvoorbeeld in de hersenen.

Hoe ontstaat atriumfibrilleren?

Het hart trekt samen door regelmatige elektrische prikkels. Die prikkels komen normaal van de zogenoemde sinusknoop in het hart. Bij atriumfibrilleren geven de twee hartboezems zelf de prikkels af. Dat doen ze echter onregelmatig en veel meer dan nodig, waardoor de hartkamers onregelmatig en te snel samentrekken.

Ik vermoed dat ik last heb van atriumfibrilleren, wat nu?

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Onze arts maakt waarschijnlijk een hartfilmpje (ECG) van uw hart. Ook kan de arts een echocardiogram maken. Uw hart wordt dan met geluidsgolven in beeld gebracht.

Complementary Content
${loading}
Scroll