Aambeien | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Aambeien

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen vlak bij de anus. Ze worden ook wel hemorroïden genoemd. Een zwellichaam is een sponsachtig kussentje van bloedvaatjes, waar slijmvlies omheen zit.

Aambeien zitten binnen de sluitspier van uw anus. Maar als er veel druk op de zwellichamen komt, dan kunnen ze uitrekken en uitzakken. Ze kunnen dan ook naar buiten puilen. Dit kan pijn doen of een ongemakkelijk gevoel geven. Ook kan het bloed in de zwellichamen stuwen, waardoor de aambeien gaan bloeden. Soms ontstaat er een bloedstolsel in de huidaders rondom de anus. Zo’n aambei voel je van de buitenkant en doet pijn.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan wanneer er druk op de zwellichamen rondom uw anus staat, bijvoorbeeld tijdens het persen. Een belangrijke oorzaak is te harde en droge ontlasting. Zorg daarom dat uw ontlasting soepel blijft: eet veel vezels en drink voldoende. Beweeg regelmatig en zorg voor een gezond gewicht. 

Ik heb aambeien, wat nu?

Soms verdwijnen aambeien vanzelf, maar in de meeste gevallen niet. Veel mensen wachten lang met een bezoek aan de huisarts, omdat ze zich schamen voor aambeien. Dat is niet nodig: aambeien komen veel voor en zijn goed te verhelpen. Wanneer de huisarts u doorverwijst naar Gelre Ziekenhuizen, verricht onze arts nader onderzoek.

Complementary Content
${loading}
Scroll