Blaasontsteking bij kinderen – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Blaasontsteking bij kinderen

Een blaasonsteking is een urineweginfectie. Deze infectie komt regelmatig voor bij kinderen, het meest bij jongens onder 4 jaar en bij meisjes tussen 5 en 9 jaar.

Blaasontsteking bij kinderen

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. De ontsteking kan ook in de plasbuis, urineleiders of (bij jongens) in de prostaat voorkomen. Dit noemen we ook wel een urineweginfectie. Als een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan er een nierbekkenontsteking ontstaan. Nieren kunnen dan blijvende schade oplopen.

Hoe herken ik een blaasontsteking bij mijn kind?

Bij een blaasontsteking is de kans groot dat uw kind vaker plast en pijn heeft bij het plassen. De plas kan sterk ruiken of troebel zijn. Uw kind kan ook pijn in de onderbuik hebben. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen.

Hoe ontstaat blaasontsteking bij kinderen?

Een blaasontsteking ontstaat vaak door een afwijking in de urinewegen of een verkeerde plashouding. Ook bacteriën uit de darmen kunnen een oorzaak zijn. Bacteriën komen via de anus in de plasbuis. Via de plasbuis komen ze daarna in de blaas. Bij meisjes gebeurt dat vaker dan bij jongens. Dat komt omdat bij meisjes de urinebuis dichter bij de anus zit. Ook hebben meisjes een kortere urinebuis. Daardoor dringen bacteriën sneller de blaas binnen. Andere redenen zijn verstopping van de darmen (obstipatie), te weinig drinken en te lang ophouden van de plas. Van kou, tocht en wc-brillen krijgt uw kind geen blaasontsteking.

Complementary Content
${loading}
Scroll