Plotse hartdood – Aandoeningen │ Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Wat is een plotse hartdood?

Als het hart plotseling stopt met pompen, krijgen de hersenen geen bloed meer. Na enkele minuten overlijdt u daaraan. We spreken dan van een plotse hartdood. Tijdige reanimatie kan in veel gevallen de pompfunctie van het hart herstellen, zonder dat de hersenen schade oplopen. Het is dan ook van levensbelang om na een hartstilstand direct een hartmassage en beademing uit te voeren.

Wat is de oorzaak van een plotse hartdood?

Meestal is een hartinfarct de oorzaak van een plotse hartdood. Bij een hartinfarct krijgt de hartspier geen zuurstof meer door een afsluiting in een kransslagader. Een groot hartinfarct kan leiden tot een hartstilstand. In dat geval valt de pompkracht van het hart weg en gaan de hartkamers snel en chaotisch trillen. De hartspier trekt niet meer samen en de bloedsomloop stopt. Dit chaotische trillen van de hartkamers noemen we kamerfibrileren .

Behalve een hartinfarct zijn er nog andere zeldzame oorzaken van een plotse hartdood:

  • Bepaalde hartaandoeningen zoals hartfalen of klepgebreken, een longembolie, een hevige aanval van epilepsie of diabetes.
  • Een ongeluk zoals verdrinking, een elektrische schok, een overdosis of vergiftiging.
  • Een aangeboren of erfelijke hartziekte.

Wat zijn de signalen van een hartstilstand?

Bij een plotselinge hartstilstand zakt iemand in elkaar. De hartslag valt weg, de persoon raakt buiten bewustzijn en stopt met ademen. Er is dan nog geen sprake van hersendood of overlijden. Als omstanders snel reageren, kan de persoon deze klap te boven komen.

Wat kan ik doen bij een hartstilstand?

Bij een hartstilstand komt het erop aan snel te reageren. Het is van levensbelang om zo snel mogelijk een elektrische schok te geven met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Door de schok kan het normale hartritme zich herstellen. Daarnaast is het van groot belang direct 112 te bellen. Medewerkers van de ambulance nemen de hulpverlening over zodra zij ter plaatse zijn.

Complementary Content
${loading}
Scroll