Web Content Viewer
ActionsCholesterolverlagers
Is uw cholesterol verhoogd? Dan kan het zijn dat uw arts cholesterolverlagers voorschrijft. Dit zijn medicijnen die het cholesterolgehalte in uw bloed verlagen. Hiermee neemt ook het risico op een hartziekte (zoals een hartinfarct of een beroerte) af. Een bepaald soort cholesterol, het LDL-cholesterol, is namelijk een risicofactor voor een slagaderziekte. Cholesterolverlagers hebben namen als simvastatine, atorvastatine, pravastatine en rosuvastatine. Daarom worden ze ook wel statines genoemd.
Web Content Viewer
ActionsWanneer krijgt u cholesterolverlagers?
Uw arts kan u cholesterolverlagers voorschrijven wanneer u een hartziekte heeft (gehad) of als u een verhoogd risico heeft op een hartziekte.
Hoe werken cholesterolverlagers?
Bijna alle cholesterol in uw bloed wordt aangemaakt in uw lever. Slechts een klein deel krijgt u binnen via uw voeding. Cholesterolverlagers remmen de werking van het eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het maken van cholesterol. Hierdoor ontstaat een cholesteroltekort. Daarop gaat uw lever LDL-cholesterol uit uw bloed opnemen. En dus daalt het cholesterolgehalte in uw bloed. Het effect van cholesterolverlagers kan groot zijn: soms neemt de hoeveelheid LDL-cholesterol wel met 50 procent af. Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts. Het kan helpen om de dosering aan te passen of om over te stappen op een ander type statine.