Reanimatie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Reanimatie

De kans dat uw hart zomaar stopt met pompen, is heel klein. Als het gebeurt, dan komt dit meestal door de hartritmestoornis kamerfibrilleren. Kamerfibrilleren kan plotseling ontstaan bij een hartinfarct.

In dat geval hangt uw leven af van een snelle en goed uitgevoerde reanimatie. De schade aan uw hersenen kan al na 6 minuten onherstelbaar zijn.

Hoe werkt een reanimatie?

Reanimatie is erop gericht om uw bloedsomloop weer op te starten. Hiervoor moet uw hart een elektrische schok krijgen. Dat gaat met een AED, een Automatische Externe Defibrillator. De schok van een AED stopt uw hart. De natuurlijke gangmaker van uw hart, de sinusknoop, kan daarna het normale ritme weer oppakken. Een AED is echter niet altijd direct beschikbaar. Om de tijd te overbruggen, is het van belang dat u hartmassage en beademing krijgt. Hartmassage is het krachtig indrukken van de borstkas om de holtes in het hart kunstmatig leeg te persen. Via mond-op-mondbeademing wordt er verse zuurstof in de longen geblazen.

Ziet u iemand in elkaar zakken?

Doorloop dan de volgende stappen:

  • Controleer of de persoon ademt en een hartslag heeft.
  • Geen ademhaling en hartslag? Bel 1-1-2.
  • Vraag iemand om een AED te halen. Een AED in de openbare ruimte zit in een groen kastje met daarop in witte letters AED.
  • Start zo snel mogelijk hartmassage en beademing tot de AED of de ambulance er is.
Complementary Content
${loading}
Scroll