Spoedeisende Hulp (SEH) | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Spoedeisende Hulp (SEH)

U komt op de Spoedeisende Hulp wanneer u (zeer) dringend zorg nodig heeft. De SEH in Apeldoorn is daarom 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. In Gelre Zutphen kunnen patiënten zeven dagen per week van 8.00 tot 21.00 uur op de SEH terecht. Wij hebben een speciaal SEH-team, dat bestaat uit diverse artsen en SEH-verpleegkundigen. Op deze manier kunnen wij u snel de juiste zorg bieden.

Bel in een levensbedreigende situatie direct 112.

Overdracht patiënt van ambulancebroeder naar medewerkers van de Spoedeisende Hulp

Wanneer gaat u naar de SEH?

In een levensbedreigende situatie belt u direct 112. U krijgt dan instructies van de medewerker van de meldkamer. Hij of zij stuurt eventueel een ambulance. 

Overleg altijd eerst met deskundigen wat u het beste kunt doen. Bel daarom uw huisarts (overdag) of  het spoedplein (in de avond en nacht) en bespreek uw situatie. Door dit overleg wordt duidelijk welke zorg het beste bij uw situatie past. Dit kan een bezoek zijn aan de huisarts of huisartsenspoedpost of spoedplein of een rechtstreekse doorverwijzing naar de SEH. 

Goed om te weten: voor behandeling op de SEH wordt aanspraak gemaakt op uw eigen risico van uw zorgverzekering. Beoordeling van uw zorgvraag door de huisarts of huisartsenpost, kan voorkomen dat u onnodig kosten maakt.

Wanneer geholpen?

Wanneer u op de SEH komt, neemt de triageverpleegkundige u mee naar de onderzoeks- of behandelkamer. Het kan zijn dat wij u eerst willen onderzoeken. Denk aan:

 • bloed afnemen
 • röntgenfoto maken
 • hartslag controleren
 • lichaamstemperatuur controleren

We bespreken uw klachten en daarna bepalen we hoe spoedeisend of urgent uw klacht is. U krijgt dan een kleur zodat u weet wanneer de arts u onderzoekt:

 • rood: acuut, u wordt meteen onderzocht
 • geel: onderzoek binnen 1 uur
 • groen: onderzoek binnen 2 uur
 • blauw: onderzoek binnen 4 uur

Daarna kunt u wachten in de wachtkamer van de SEH. Als er veel patiënten tegelijkertijd zijn, dan kan het zijn dat uw wachttijd langer wordt als uw klachten iets minder urgent zijn.

Tijdens avonduren en weekenden kan het voorkomen dat de triageverpleegkundige u verwijst naar het spoedplein. Deze bevindt zich bij de Spoedeisende Hulp in Gelre Apeldoorn en Gelre Zutphen.  

Heeft u lichte klachten?

Heeft u bijvoorbeeld een verstuiking, kneuzing of kleine wond? Dan krijgt u een snel behandeltraject (Fasttrack traject). In zo'n geval behandelt onze SEH-verpleegkundige u. Door deze werkwijze hoeft u niet op een arts te wachten en wordt u snel geholpen. Wilt u toch dat een arts u behandelt of heeft u specifieke vragen aan een arts? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige zodat u alsnog een arts te spreken krijgt.

Wilt u hier rekening mee houden?

Op de Spoedeisende Hulp kan het druk zijn. Soms moet u lang wachten tot u wordt geholpen (2-3 uur is vrij normaal). Daarom vinden we het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende zaken, zodat we elke persoon de aandacht en zorg kunnen geven die hij of zij nodig heeft.

 • Tijdens de behandeling kan er één persoon bij u blijven.
 • U mag niets eten of drinken voordat de arts u gezien heeft. Dit in verband met onderzoeken of eventuele ingrepen die u moet ondergaan (nuchterbeleid).
 • U kunt als patiënt in overleg met de verpleegkundige gebruik maken van de telefoon in de behandelkamer.
 • Bent u niet in staat om met eigen vervoer naar huis te gaan? Dan kunt u bij de portier een taxi bestellen.

Om uw verblijf in ons ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, vragen wij u ook rekening te houden met onze huisregels.

Hartelijk dank voor uw begrip en medewerking!

Spoedplein Gelre Apeldoorn en Gelre Zutphen in avond/nacht

In de avond en nacht, van 17.00 tot 8.00 uur, is er in Gelre Apeldoorn en Gelre Zutphen een spoedplein. Hier werken huisartsen nauw samen met onze zorgverleners. U kunt hier nog steeds rekenen op de best mogelijke zorg. Lees hier meer over het spoedplein.

Virtual fracture care app: regie over herstel bij botbreuken en verstuiking

Heeft u of uw kind een eenvoudige botbreuk of verstuiking? Dan hoeft u of uw kind na behandeling op de SEH voortaan niet meer terug te komen voor controle. Het gaat hierbij om eenvoudige breuken van de teen, vinger, onderarm, enkel, een spaakverwonding (zonder breuk) en verstuiking van de enkel. De ervaring leert dat deze eenvoudige letsels doorgaans goed genezen. Bij dit soort letsels kunt u of uw kind gebruikmaken van de Virtual Fracture Care (VFC) app. Via deze speciale app werkt u zelf aan uw herstel.

Complementary Content
${loading}
Scroll