Intensive Care (IC) | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Intensive Care (IC)

Op de afdeling Intensive Care (IC) liggen patiënten die intensieve medische en verpleegkundige zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld na een grote operatie, een auto-ongeluk of bij een ernstige infectie. Onze IC is een van de vier Topklinische zorgfuncties van Gelre.

Wie helpen u op de IC?

Onze IC-verpleegkundigen houden u voortdurend in de gaten. Ze letten op uw hartslag, bloeddruk en ademhaling. Daarnaast is de intensivist (specialist op het gebied van Intensive Care) 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u beschikbaar.

De behandeling op de IC

Bij de behandeling van iedere patiënt op de Intensive Care is een team van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en diëtisten betrokken. Zo lang u verzorgd wordt op de Intensive Care is de intensivist de hoofdbehandelaar.

Bezoek

Bezoek is natuurlijk erg fijn voor elke patiënt. Maar omdat uw naaste vaak erg ziek is, vragen we u rekening te houden met het volgende:

  • Bezoektijd spreekt u af met de verpleegkundige.
  • Meldt u zich eerst op de afdeling via de bel/intercom.
  • Vervolgens kunt u in de wachtruimte uw handen wassen en handenalcohol gebruiken. Zo nodig krijgt u instructie om extra persoonlijke beschermingsmiddelen aan te doen. 
  • De verpleegkundige haalt u op als uw naaste klaar is om bezoek te ontvangen.
  • Uw naaste mag niet meer dan twee bezoekers tegelijk ontvangen.
  • Na overleg met de verpleegkundige kunnen er eventueel kinderen op bezoek komen.

Bekijk onze bezoektijden op de bezoektijdenpagina.

IC nazorg

Als u niet meer op de Intensive Care hoeft te liggen, dan plaatsen we u over naar een verpleegafdeling. Heeft u langer dan 48 uur op onze IC gelegen? Dan komt onze IC-verpleegkundige bij u op bezoek op de verpleegafdeling. Hij of zij bespreekt hoe het met u gaat. Ook kunt u aan onze IC-verpleegkundige vragen stellen over u verblijf op de IC. Als u uit het ziekenhuis wordt ontslagen, kunt u ook nog terecht op onze IC-nazorg polikliniek.

ExpIRA

Expertisecentrum voor Intensive care Revalidatie Apeldoorn (ExpIRA) is een onderdeel van onze IC. ExpIRA heeft als doel de zorg te verbeteren voor patiënten die langdurig op de intensive care worden behandeld. ExpIRA is één van de topklinische zorgfuncties van Gelre.


Artist impression van de serre en daktuin voor IC-patiënten

Op weg naar buitenruimte voor IC-patiënten Apeldoorn

De eeste keer dat je als IC-patiënt naar buiten kunt, krijg je het gevoel dat je weer leeft. Dat zeggen onze patiënten als ze buiten zijn. Zo is het idee ontstaat voor een buitenruimte, een serre en daktuin, voor onze IC-patiënten in Apeldoorn. Deze buitenruimte wil de speciaal opgericht Stichting Buitenruimte Gelre IC realiseren met behulp van donaties. Ze zijn al hard op weg. Lees meer hierover in ons uitgebreide nieuwsbericht

Wil u meer weten over het plan voor de buitenruimte? kijk dan op: https://buitenruimtegelre.nl/het-plan/

Wilt u zelf doneren? Dan kan via: https://buitenruimtegelre.mln/help-mee/ 

Portret van intensivist Spronk

"We houden patiënten steeds minder diep in slaap"

"We houden patiënten steeds minder diep in slaap. Hierdoor is de patiënt beter in staat te reageren op zijn of haar omgeving. Dit bevordert het herstelproces. De familie van de patiënt speelt daarin een belangrijke rol."

Intensivist Spronk

Wetenschappelijk onderzoek op onze IC

Wij doen wetenschappelijk onderzoek op de IC. Zo doen we onderzoek naar het bevorderen van herstel na IC-opname. Ook onderzoeken we restverschijnselen na een IC-opname op de lange termijn. 

Voor dit onderzoek registreren wij van al onze patiënten de gegevens. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit verbeteren. De gegevens blijven natuurlijk altijd anoniem. Wilt u liever niet dat wij gegevens bijhouden? Geef dit dan gerust bij ons aan.

Deelnemen aan onderzoek?

Daarnaast kunnen we u of uw familie ook toestemming vragen om deel te nemen aan een onderzoek. Bijvoorbeeld met nieuw ontwikkelde geneesmiddelen of behandelingstechnieken. Het wel of niet deelnemen aan dergelijk onderzoek heeft absoluut geen invloed op de geboden zorg. De intensivisten zijn altijd bereid u uitleg te geven over onderzoek op de Intensive Care afdeling.

Contact met Intensive Care (IC)?

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute 83
call

Zo bereikt u ons

Bel 055 - 581 84 50
parking

Route en parkeren

Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn

door

Onze spreekuren

signpost

Uw looproute in ons ziekenhuis

Volg looproute Spoedeisende Hulp (SEH)
call

Zo bereikt u ons

Bel 0575 - 59 22 15
parking

Route en parkeren

Den Elterweg 77
7207 AE Zutphen

Complementary Content
${loading}
Scroll