Orgaandonatie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden kerstperiode 2024

Wilt u meer informatie over de gewijzigde openingstijden en bezoektijden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Orgaandonatie

Bij orgaandonatie staat iemand gezonde organen of weefsel af aan iemand anders die deze nodig heeft. Meestal gebeurt dit als een donor overlijdt. Maar sommige donaties kunnen ook van levende donors komen, zoals één nier, een stuk lever of stamcellen.

Hoe verloopt de registratie voor orgaandonatie?

Donors melden zich in principe aan of af via het donorregister. Iedereen die 18 jaar wordt, krijgt een brief waarmee ze kunnen doorgeven of ze na overlijden donor willen worden. Reageert u niet op de brief? Dan doneert u automatisch na overlijden. U doneert aan mensen die op de wachtlijst staan. Om op de wachtlijst te komen moet u eerst zijn onderzocht om te zien of u geschikt bent. Alleen gespecialiseerde ziekenhuizen mogen orgaantransplantaties uitvoeren. In Gelre Ziekenhuizen is dat mogelijk.

Hoe verloopt orgaandonatie?

Donors kunnen bij overlijden weefsel (huid, hoornvlies, botweefsel, kraakbeen, hartkleppen en dergelijke) en organen doneren. Organen kunnen we alleen transplanteren als een patiënt in het ziekenhuis is overleden en er zuurstofrijk bloed door de organen blijft stromen. Dit is het geval als iemand hersendood is verklaard of als iemand op tijd kunstmatig beademd wordt. Sommige organen zijn na een hartstilstand (als er dus geen bloedcirculatie meer is) toch nog te gebruiken, zoals de pancreas, nieren, longen en lever.
Complementary Content
${loading}
Scroll