Hersenvliesontsteking – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hersenvliesontsteking

Bij een hersenvliesontsteking (meningitis) zijn uw hersenvliezen ontstoken. De ontsteking ontstaat vrijwel altijd door een virus of een bacterie.

Meningitis betekent letterlijk hersenvliesontsteking. De ontsteking ontstaat in de vochtruimte tussen de het spinragvlies en de hersenen. Daar bevindt zich het hersenvocht (Liquor). Bij een meningitis zijn dit vlies en het hersenvocht ontstoken.

Soorten hersenvliesontsteking en bijbehorende klachten?

Er zijn 2 vormen:

  • Meningitis door een bacterie. De verschijnselen hierbij zijn: (hoge) koorts, toenemende hoofdpijn, nekstijfheid en verwardheid. De ziekte begint vaak als een griep, maar verbetert niet binnen een paar dagen: de koorts blijft hoog en u blijft ziek. Meningitis is niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat de nekstijfheid soms ontbreekt of de ziekte begint langzaam. In sommige gevallen is er tegelijkertijd sprake van een bloedvergiftiging (sepsis) waarbij de infectie door het hele lichaam is verspreid.
  • Virale meningitis. Deze vorm kan ontstaan na een maagdarm- of luchtweginfectie. Bij virale meningitis bent u vrijwel altijd helder, maar heeft u last van hevige hoofdpijn en nekstijfheid.

Welke klachten veroorzaakt een hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking geeft meestal hoofdpijn, koorts, nekstijfheid en verwardheid. Het bewustzijn kan zelfs dalen.

Ik heb een hersenvliesontsteking, wat nu?

Als de hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, dan behandelen we u met spoed. Deze vorm van ontsteking kan heel gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk. De huisarts stuurt u met spoed naar de Spoed-Eisende-Hulp. Daar kan uw arts besluiten om een lumbaalpunctie uit te voeren en een CT-scan van de hersenen.

Als blijkt dat u een hersenvliesontsteking hebt dan zal u opgenomen worden op de afdeling neurologie en soms zelfs op de intensive care waar de behandeling wordt gestart. Deze behandeling duurt meestal 10-21 dagen.

Complementary Content
${loading}
Scroll