Eierstokkanker – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Eierstokkanker

Eierstokkanker betekent dat er een kwaadaardig gezwel (tumor) is ontstaan aan één of beide eierstokken. Hoe eerder we de ziekte ontdekken, hoe groter de kans op genezing meestal is. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen bij wie de ziekte wordt ontdekt is 70 jaar. Toch kunnen ook jongere vrouwen de aandoening krijgen.

Hoe ontstaat eierstokkanker?

Over het ontstaan van eierstokkanker is weinig bekend. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen met eierstokkanker gaat het om een erfelijke oorzaak. Zij hebben een bepaald gen, waardoor ze ook een grotere kans hebben op borstkanker. Volgens sommige onderzoekers speelt ook het aantal eisprongen dat een vrouw in haar leven krijgt een rol. Een kleiner aantal eisprongen verkleint waarschijnlijk de kans op eierstokkanker.

Wat zijn de klachten bij eierstokkanker?

Eierstokkanker geeft vaak pas laat klachten. Meestal zijn er zelfs helemaal geen klachten, zeker niet in een vroeg stadium. Pas als de eierstok groter wordt of als er vocht in de buikholte ontstaat, merkt u iets ongewoons. U kunt het gevoel krijgen dat uw buik steeds dikker wordt, of dat er iets in uw buik zit. Ook kunt u vage maag- of darmklachten krijgen. Een enkele keer draait de eierstok om zijn eigen as, wat meteen pijnklachten geeft. Ook onregelmatig bloedverlies kan een teken zijn.

Kan eierstokkanker zich uitzaaien?

De kwaadaardige cellen in of op de eierstok(ken) kunnen losraken en dan in de buikholte terechtkomen. Het buikvocht neemt ze daarna mee. Zo kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de lymfeklieren, in de buikholte, bij het middenrif of in de longen. Door de uitzaaiingen maakt het buikvlies soms extra vocht aan, dat zich in de buik ophoopt. De medische term daarvoor is ascites.

Complementary Content
${loading}
Scroll