Lumbale kanaalstenose – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Lumbale kanaalstenose

Stenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Bij lumbale kanaalstenose is er een vernauwingin de lendenwervels – dat is het deel van de ruggengraat vanaf de middel tot aan de heupen. Deze aandoening komt vooral voor bij ouderen.

Welke klachten veroorzaakt lumbale kanaalstenose?

Lumbale kanaalstenose veroorzaakt lage rugpijn die uitstraalt naar één of beide benen. Deze pijn komt vooral voor na lange tijd lopen of staan, maar nooit tijdens fietsen of slapen. Hoe langer u loopt, hoe erger de pijn wordt. Uw benen voelen verdoofd en zijn moeilijk te sturen. Hurken, zitten of voorover buigen helpt tegen de pijn. Daarom zien we vaak dat mensen steeds meer voorovergebogen lopen om de klachten dragelijk te houden.

Hoe ontstaat lumbale kanaalstenose?

Lumbale kanaalstenose ontstaat door een vernauwing van het onderste deel van de wervel. Dit kan aangeboren zijn, maar meestal is artrose de oorzaak hiervan. Artrose is gewrichtsslijtage en hoort voor de meeste mensen in meer of mindere mate bij het ouder worden. Als reactie op artrose verdikken de wervels en de bindweefselbanden van de wervelkolom. Hierdoor gaan de tussenwervelschijven uitpuilen in het wervelkanaal. Hierdoor en ontstaat vernauwing. Er blijft minder ruimte over voor de zenuwwortels die vanuit het wervelkanaal naar de benen lopen.

Verlichting van de pijn

Tijdens lopen en staan is de onderrug hol en het wervelkanaal op zijn smalst. Hierdoor worden de wervels op die plek nauwer. Lang staan en lopen beknelt en stuwt de zenuwwortels op. Door de rug recht of bol te maken verwijdt het wervelkanaal en is er meer ruimte voor de zenuwwortels: de klachten nemen dan af.

Ik vermoed dat ik kanaalstenose heb, wat nu?

Bespreek uw klachten met uw arts. Op basis van uw beschrijving kan een eerste diagnose gesteld worden. De neuroloog onderzoekt aan de hand van een MRI-scan of een CT-scan of er daadwerkelijk een vernauwing van de wervels is. Behandeling varieert van fysio-oefeningen tot operatie of verdoving van de zenuwwortels.

Complementary Content
${loading}
Scroll