Hernia rug – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Rug-hernia

Een rug-hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf waardoor een zenuw knel komt te zitten. De tussenwervelschijf bestaat uit een stevige buitenring en een zachte binnenkant. Door slijtage van de buitenring, kan de zachte binnenkant gaan uitpuilen.

Hoe ontstaat een rug-hernia?

De pijn bij een rug-hernia ontstaat vaak zonder speciale aanleiding, soms na een bepaalde beweging, bijvoorbeeld zwaar tillen. Waarom mensen wel of niet een hernia krijgen, is niet bekend. Rugklachten, en dus ook de hernia, komen in sommige families vaker voor dan in andere. Daarnaast spelen een verkeerde lichaamshouding, gebrek aan lichaamsbeweging en roken waarschijnlijk een rol. Hernia’s komen relatief vaak voor bij jonge mensen.

Welke klachten ontstaan er door een hernia aan de rug?

De meeste rug-hernia’s ontstaan laag in de rug, waarbij een zenuw naar het been bekneld raakt. Dit veroorzaakt rugpijn met uitstralende pijn naar het been. Een nekhernia komt minder vaak voor; dan straalt de pijn uit van de nek naar een arm. De uitstralende pijn in arm of been, is vaak erger dan de rug- of nekpijn. De pijn neemt vaak toe bij hoesten, niezen of persen. Tintelingen en een doof gevoel optreden in arm of been zijn veel gehoorde klachten. Ook verlies van kracht in bepaalde spieren hoort bij een hernia.

Diagnose

Een hernia is te zien op een MRI-scan. Een MRI-scan is alleen nodig als er een reden is voor specifieke behandeling, of als er aanwijzingen zijn voor een andere oorzaak van de klachten dan een hernia.

Behandeling

De klachten van een hernia gaan meestal vanzelf weer over. Doordat de uitpuiling slinkt, vermindert de irritatie van de zenuw. Behandeling bestaat de eerste 6 weken uit pijnstillers en fysiotherapie. Het is belangrijk om in beweging te blijven en de rug zo min mogelijk te belasten.
Bij sommige mensen gaat de pijn niet vanzelf over. In dat geval kan een pijnblokkade helpen.
In zeldzame gevallen wordt direct gekozen voor een operatie. Problemen bij het plassen en ophouden van ontlasting kunnen een reden zijn voor een spoedoperatie. Als u deze klachten heeft, neem dan direct contact op met uw huisarts.


Complementary Content
${loading}
Scroll