Bloedverlies tijdens de zwangerschap – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Vaginaal bloedverlies in de zwangerschap

Vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Het hoeft niet direct ernstig te zijn, maar het kan wel. Dit hangt ook af van het moment van het bloedverlies. We maken onderscheid tussen bloedverlies in de eerste helft en tweede helft van de zwangerschap.

Oorzaken bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap

Bij bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is er in de helft van de gevallen niets aan de hand en stopt het bloeden vanzelf. Bloedverlies kan ontstaan door:

  • Een poliep of ontsteking aan de baarmoedermond, zoals chlamydia (soa). Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor de zwangerschap en is makkelijk te behandelen.
  • Een miskraam. Dit gaat vaak gepaard met pijn zoals bij menstruatie of weeën. Bloedverlies door een miskraam betekent dat het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder wordt gedreven.
  • Een afwijking aan de baarmoedermond of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Oorzaken bloedverlies in de tweede helft van de zwangerschap

De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap veel meer doorbloed. Bij bloedverlies in de tweede helft van de zwangerschap:

  • kan soms spontaan of bij geslachtsgemeenschap een bloedvaatje openspringen.
  • kan een laagliggende placenta ook bloedverlies veroorzaken. Bij een gedeeltelijk of gehele loslating van de placenta is er bloedverlies, gepaard met hevige pijn in de onderbuik.

Ik heb bloedverlies, wat nu?

Neem direct contact op met uw verloskundige of gynaecoloog. Misschien is er niets aan de hand, maar neem de klachten serieus. Bloedverlies kan gevolgen hebben voor het verdere verloop van uw zwangerschap.

Complementary Content
${loading}
Scroll