Dwarslaesie – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Dwarslaesie

Door uw ruggenmerg lopen belangrijke zenuwbanen. Als die beschadigd raken, ontstaat een dwarslaesie. Vanaf de plek van de beschadiging tot en met de tenen, is uw lichaam in meer of mindere mate verlamd. Het gevoel kan verdwijnen. Ook kunt u vanaf die plek niet of minder goed bewegen. Hoe ernstiger de schade aan het ruggenmerg, hoe minder gevoel en beweging nog mogelijk is. Een dwarslaesie heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven.

Hoe ontstaat een dwarslaesie?

Vaak ontstaat een dwarslaesie door een ongeval. Maar er zijn ook andere oorzaken bekend. Bijvoorbeeld een infectie, een ontsteking of een tumor.

Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie?

Een dwarslaesie verlamt een deel van uw lichaam. Vanaf het beschadigde punt in het ruggenmerg tot en met uw tenen. Zit de schade in het ruggenmerg dichtbij uw hoofd – bijvoorbeeld in de nek – dan is een groter deel van het lichaam verlamd. Zit de schade in de onderrug, dan zijn meestal alleen de benen verlamd. Door de verlamming kunt u niet – of minder goed – bewegen en voelen. Maar ook andere, onbewuste functies van het lichaam doen het niet, of niet goed. Denk aan warm blijven (temperatuur) en de werking van de darmen. Of aan het seintje van de blaas aan de hersenen dat het tijd is om naar de wc te gaan.

Hoe groot is de kans op herstel?

De kans op herstel is moeilijk te voorspellen. Als de zenuwbanen in het ruggenmerg helemaal stuk zijn, heet dat ‘een complete dwarslaesie’. In dat geval is de kans op verbetering klein. Als de zenuwbanen deels nog heel zijn (incomplete dwarslaesie) dan is de kans op herstel groter. Wanneer artsen de oorzaak van de dwarslaesie met succes kunnen behandelen, vergroot dat ook de kans op herstel. Denk bijvoorbeeld aan het succesvol verwijderen van een tumor.

Complementary Content
${loading}
Scroll