Urticaria | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Urticaria (Netelroos of Galbulten)

Urticaria is huiduitslag met heftige jeuk. De jeuk kan ineens opkomen en snel weer wegtrekken. Maar het kan ook een aantal weken aanhouden. Urtica betekent brandnetel; de aandoening noemen we daarom ook wel netelroos. De rode vlekken noemen we ook wel galbulten of kwaddels.

Bijna een kwart van de bevolking krijgt in de loop van zijn/haar leven urticaria. De aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen en op alle leeftijden. We spreken van acute urticaria als de periode waarin de urticaria optreedt in totaal niet langer dan 6 weken duurt. Dit is meestal het geval. Wanneer de urticaria langer dan 6 weken voortduurt, spreken we van chronische urticaria.

Hoe ontstaat urticaria?

Urticaria kan spontaan opkomen, zonder duidelijke oorzaak. Het kan ook komen door een overgevoeligheid voor kou, warmte of bepaald voedsel zoals pinda’s. De oorzaken verschillen per persoon.

Welke klachten veroorzaakt urticaria?

U krijgt intens jeukende rode vlekken en zwellingen op uw huid. De klachten verdwijnen vaak binnen enkele uren, zonder sporen achter te laten. De typische urtica is een intens jeukende, scherpbegrensde verheven rode plek, welke vaak centraal bleek is. Afzonderlijke plekken kunnen groter worden en samenvloeien met andere plekken. Urticaria komt even vaak voor op armen, benen, romp of in het gezicht.

Verschillende vormen van urticaria

 • Inspanningsurticaria
  Bij inspanningsurticaria ontstaan speldenknopgrote, jeukende of branderige rode bultjes. Deze treden op bij transpiratie, door lichamelijke inspanning of in een warme omgeving.
 • Urticaria factitia
  Urticaria factitia ontstaat in reactie op druk of wrijven van de huid. Hierbij ontstaan jeukende streepvormige bulten (krabeffect) die na enige tijd weer spontaan wegtrekken. Dit verschijnsel wordt ook wel positief dermografisme genoemd. Dit komt bij 3-5% van de bevolking voor in meer of mindere mate.
 • Koude-urticaria
  Bij koude-urticaria ontstaan bulten op plaatsen waar de huid wordt afgekoeld. Dit treedt bijvoorbeeld op bij zwemmen in koud water. Het kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden (verdrinken).
 • Vertraagde drukurticaria
  Bij vertraagde drukurticaria ontstaan na enkele uren pijnlijke, verharde zwellingen op drukplaatsen. Deze vorm ontstaat vaak rond de gewrichten en kan soms verward worden met een ontsteking van het gewricht. Behandeling van deze aandoening is erg moeilijk.

Ik vermoed dat ik urticaria heb, wat nu?

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen 24 uur. Zo niet, schakel dan uw huisarts in.

Complementary Content
${loading}
Scroll