Haarnestcyste – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Haarnestcyste

Een haarnestcyste oftewel sinus pilonidalis is een holte onder de huid, met een opening naar buiten. Deze cyste komt vaak voor in de bilspleet. De opening is zichtbaar als een gaatje of kleine intrekking in de huid. In de cyste zitten haren. Een haarnestcyste ontstaat vooral bij personen met overmatige haargroei.

Hoe ontstaat een haarnestcyste?

Een haarnestcyste ontstaat doordat haren vanuit de bilspleet de huid ingroeien. Waarom bij de ene persoon wel een haarnestcyste ontstaat en bij de ander niet, is onduidelijk. Het heeft meestal wel te maken met sterke overbeharing. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor.

Welke klachten veroorzaakt een haarnestcyste?

De klachten verschillen per persoon. Soms zijn er nagenoeg geen klachten. In de cyste kan echter een ontsteking of abces ontstaan. Dit kan pijn doen en er kan vocht of bloed uitkomen.

Ik vermoed dat ik een haarnestcyste heb, wat nu?

Als u weinig klachten ervaart, dan volstaat regelmatig ontharen van de bilspleet en het goed schoonhouden. Bij aanhoudende klachten kan een operatie de oplossing zijn. De cyste wordt dan operatief verwijderd.


Complementary Content
${loading}
Scroll