Nierkanker – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Nierkanker

Bij nierkanker groeit er een tumor (kwaadaardig gezwel) in of op een nier. Soms zit de kanker in beide nieren tegelijk. Heel vaak gaat het om niercelkanker. Een ander woord daarvoor is niercelcarcinoom. Op deze pagina bespreken we vooral niercelkanker. Elk jaar krijgen meer dan 1500 mensen in Nederland deze ziekte. Mannen krijgen vaker nierkanker dan vrouwen. De diagnose ‘nierkanker’ komt het meest voor bij mensen tussen de 60 en 75 jaar.

Hoe ontstaat nierkanker?

Over de oorzaken is nog weinig bekend. Wel weten we dat mensen die roken en/of overgewicht hebben een grotere kans op nierkanker hebben. Rokers krijgen deze ziekte 2 tot 3 keer vaker dan niet-rokers. Sommige vormen van de ziekte zijn erfelijk. Dat wil zeggen dat het al vanaf de geboorte in je genen zit. Dit komt heel weinig voor (2 procent van alle mensen met nierkanker).

Welke klachten veroorzaakt nierkanker?

Een tumor in de nier geeft in het begin bijna nooit klachten. Wanneer de tumor groter wordt kan het zorgen voor bloedverlies in de urine en pijn in de zij/flank. Vaak wordt de tumor per toeval ontdekt wanneer er voor een andere reden bijvoorbeeld een echografie wordt gemaakt.

Wanneer de nierkanker in een verder gevorderd stadium is, dan het ook andere klachten geven als koorts, vermoeidheid, nachtzweten, gewichtsverlies en verminderde eetlust. Dit wordt veroorzaakt door de reactie van het lichaam op de tumor

Regionaal Oncologisch Netwerk (RON)

Sinds 2016 werkt Gelre ziekenhuizen op het gebied van oncologische chirurgie samen met ziekenhuis Isala in Zwolle. Dat doen we binnen het Regionaal Oncologisch Netwerk. Sinds 2017 maakt ook de behandeling van nierkanker deel uit van deze samenwerking. Dankzij de afspraken binnen dit netwerk kunnen artsen en teams bepaalde moeilijke (complexe) operaties vaker uitvoeren. Zo specialiseren ze zich steeds verder. We streven op die manier naar steeds betere kwaliteit van de behandelingen. Ook een gedegen voorbereiding en goede nazorg zijn belangrijk zodat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

De behandeling van nierkanker wordt gedaan door een zogenaamd multidisciplinair team, dit betekent dat er meerdere soorten dokters betrokken zijn. Bij nierkanker is dit de uroloog en de internist-oncoloog en soms de radiotherapeut.

Complementary Content
${loading}
Scroll