Apneu – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden kerstperiode 2024

Wilt u meer informatie over de gewijzigde openingstijden en bezoektijden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Apneu

De officiële naam voor apneu is OSAS: obstructief slaap-apneu syndroom. De ademhaling verloopt niet gelijkmatig in de slaap, waardoor u niet diep genoeg slaapt om optimaal uit te rusten. Mensen met apneu houden zichzelf eigenlijk voortdurend wakker.

Wat is apneu?

Mensen met apneu stoppen tijdens hun slaap met ademen. Hierdoor komt er minder zuurstof in het bloed. Uw lichaam is erop gemaakt om te ademen, dus met een schokje trekken de spieren samen om de ademhaling op gang te helpen. Door dit schokken slaapt u minder diep. Gevolgen van de verstoorde slaap merkt u meestal pas overdag: vermoeid wakker worden, hoofdpijn, last van concentratie- of geheugenstoornissen en behoefte aan dutjes overdag.

Hoe weet ik of ik slaap-apneu heb?

Het eerste signaal voor apneu is meestal snurken. Als u snurkt dan belemmeren de huig, het verhemelte en de wanden van de keelholte een soepele ademhaling tijdens de slaap. Deze zachte delen van uw keel- en neusholtes gaan trillen en dat veroorzaakt snurkgeluid. De belemmering kan soms zo erg zijn, dat u even stopt met ademhalen.

Snurken in uw slaap

Snurken wordt erger door overgewicht, roken, alcohol en kalmeringsmiddelen. Ook heeft uw slaaphouding invloed op snurken. Mensen die op de rug slapen, snurken meestal eerder en meer. Maar er zijn ook medische oorzaken. Als u snurkt, heeft u wellicht een verstopte neus door allergie en irritatie aan het neusslijmvlies. Misschien zijn er neuspoliepen of staat uw tussenschot scheef.

Slaaponderzoek

De KNO-arts onderzoekt of er medische redenen zijn voor het snurken. Vervolgens gaat u naar de longarts voor een slaapendoscopie. De arts kijkt via de neus achter in de keel wat de blokkades zijn. Het kan zijn dat u wordt doorverwezen voor slaap-apneu syndroomregistratie. Dan slaapt u een nacht op de afdeling en registreren wij uw slaap.

Er is apneu bij mij geconstateerd, wat nu?

Pas na het slaaponderzoek op de afdeling weten we hoe uw slaap-apneu werkt en wat u het beste kunt doen. De uitslagen van de registratie worden besproken door longarts, kno-arts en neuroloog. Samen kiezen zij de beste therapie.

Complementary Content
${loading}
Scroll