Spreekuur slaapapneu | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Slaapcentrum

Naar bed gaan, snel in slaap vallen en circa 8 uur slapen. Het klinkt heerlijk en voor sommigen ook als normaal. Echter is een ongestoorde nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Snurken, al dan niet met overlast voor de partner, vermoeidheid en niet uitgerust wakker worden kunnen tekenen zijn van een onderliggende slaapaandoening. Slaapproblemen komen veel voor, één op de vijf mensen geeft aan moeite te hebben met in- en/of doorslapen, vermoeidheid of vroeg wakker worden. Een slaapprobleem kan hier de oorzaak van zijn. Er zijn diverse soorten slaapproblemen en slaapstoornissen.


Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende slaapproblemen en slaapstoornissen met een korte uitleg.

Slaap gerelateerde ademhalingsstoornis

Soms haalt u tijdens het slapen even geen adem, dat heet apneu. Bij iemand met (slaap)apneu stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. Deze adempauze duurt minimaal tien seconden. Soms worden mensen hierdoor wakker met het gevoel naar adem te moeten happen. Tevens kan dit gepaard gaan met snurken. De klachten ontwikkelen zich vaak geleidelijk, denk hierbij aan overmatige slaperigheid, hoofdpijn, doorslaapklachten en vermoeidheid. Mogelijke oorzaken van slaapapneu zijn: overgewicht, roken, longafwijkingen, (ver)korte onderkaak of een lage tonus van de mond- en keelspieren.

Chronische slapeloosheid

Chronische slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd, is een veel voorkomende slaapstoornis. Van insomnie is sprake wanneer u, gedurende drie maanden of langer, meerdere malen per week ’s nachts vaak wakker wordt of slecht in slaap kan komen. Mensen met insomnie ervaren moeite met in- en/of doorslapen en zijn vaak niet uitgerust overdag. Dit kan een grote impact op het dagelijks functioneren betekenen.

Slaperigheid overdag

Overmatige slaperigheid overdag wordt ook wel hypersomnie genoemd. Hypersomnie houdt in dat u overdag een sterke drang tot slapen voelt. Meerdere dutjes zijn nodig om de dag door te komen. Hypersomnie kan op de lange termijn diverse klachten met zich meebrengen als geheugenproblemen en een gebrek aan energie. De klachten bemoeilijken het dagelijks functioneren.

Slaapritmestoornis (circadiaanritme stoornis)

Bij een circadiaanritme stoornis is er sprake van een verstoorde biologische klok (het dag- en nachtritme). De biologische klok zorgt naast het dag en nachtritme dat op het juiste moment een hongergevoel ontstaat, dat de lichaamstemperatuur goed is en stuurt ook diverse hormonen aan. Dit ritme kan verstoord raken door bijvoorbeeld werken in ploegendiensten of na een jetlag. Veelal is dit tijdelijk, maar wanneer deze verstoring chronisch wordt kan dit diverse klachten met zich meebrengen.

Slaap gerelateerde bewegingsstoornissen

Slaap gerelateerde bewegingsstoornissen kunnen de slaap ook erg verstoren. Voorbeelden hiervan zijn tandenknarsen of het restless legs syndroom ook wel RLS of onrustige benen genoemd. RLS uit zich in onrustige of jeukende benen. Een symptoom hiervan is de sterke bewegingsdrang die vaak ’s avonds of ’s nachts voorkomt. Tijdens uw slaap kunt u dan last hebben van schokkerige beenbewegingen, ook wel periodic limb movement disorder (PLMD) genoemd. PLMD komt ook bij veel mensen in de slaap voor, zonder dat men er klachten van heeft.

Vreemd gedrag in de slaap

Vreemd gedrag of ongewone bewegingen tijdens de slaap worden ook wel parasomnieën genoemd. Het bekendste voorbeeld  is slaapwandelen, maar er zijn meer varianten. Ook nachtmerries, ineens verward wakker worden, praten in uw slaap en het uitvoeren van dromen vallen hieronder. Voor parasomnieën bestaan diverse oorzaken. Veel parasomnieën die op jonge leeftijd ontstaan verdwijnen ook weer vanzelf. Om te achterhalen welke vorm van parasomnie u heeft, horen we graag uw ervaringen (of die van uw omgeving). Daarnaast kan een uitgebreid slaaponderzoek helpen.


Uw afspraak bij ons Slaapcentrum

  • Hiervoor is eerst een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.
  • Vooraf krijgt een (online) vragenlijst om in te vullen en een (telefonisch) gesprek met één van onze artsen om uw klachten door te nemen.
  • Vervolgens vindt op basis van uw klachten vaak aanvullend onderzoek plaats, zoals een polygrafie, polysomnografie, MSLT of actigrafie.
  • Eventueel kunnen aanvullende onderzoeken verricht worden naar aanleiding van de bespreking in het slaapteam.
  • De uitkomsten van de onderzoeken worden in het slaapteam (KNO-arts, longarts en neuroloog) besproken.
  • Vervolgens krijgt u een afspraak bij één of meerdere artsen om de resultaten en eventuele behandelopties te bespreken.

Voorbereiding op uw onderzoeksafspraak

  • Draag een strak t-shirt of hemd.
  • De apparatuur en beplakking worden in het ziekenhuis bevestigd en u krijgt instructies voor thuis mee.
  • Blijf uw eigen medicatie als gewoonlijk gebruiken;
  • Kan u Nederlands niet goed praten of verstaan? Neem dan iemand mee om te vertalen of vraag de afdeling om de tolkentelefoon te gebruiken.

Bekijk algemene voorbereidingstips en meeneemtips voor op uw afspraak


Afspraak

U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.

Contact met het Slaapcentrum?

Complementary Content
${loading}
Scroll