Voetballersenkel – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Voetballersenkel

Bij een voetballersenkel (enkel-impingement) zit er iets bekneld in uw enkelgewricht, tussen het sprongbeen en het scheenbeen. Dat kan door een botuitsteeksel zijn (benig impingement) of door een prop in het kapsel (weke delen impingement).

Impingement is het Engelse woord voor beknelling. De beknelling kan aan de voorzijde of aan de achterzijde van uw enkel zitten.

Wat zijn oorzaken van een voetballersenkel?

  • Zit de beknelling aan de voorkant van uw enkel (voorste enkel impingement), dan komt dat waarschijnlijk omdat u steeds kleine ‘tikjes’ tegen uw enkel krijgt. Daardoor beschadigt het enkelgewricht, met verdikking van het kapsel en botuitsteeksels als gevolg. Voetballers hebben daar vaak last van, waarschijnlijk omdat ze de bal steeds met de wreef of de bovenzijde van de enkel schieten. Maar ook als niet-voetballer kunt u een voetballersenkel oplopen. Waarschijnlijk heeft u dan wel eerder al uw voet verzwikt.
  • Een beknelling aan de achterkant van uw enkel (achterste enkel impingement) komt meestal door het steeds weer maximaal strekken van de enkel. Bijvoorbeeld door balletdansers die op hun tenen staan. Ook kan de beknelling opeens optreden (geforceerde hyperplantairflexie), bijvoorbeeld wanneer een voetballer met zijn voet in de grond trapt. Ook hier geldt dat u als niet-danser of niet-voetballer ook de aandoening kunt oplopen.

Wat zijn de klachten van een voetballersenkel?

De klachten aan de voor- en achterzijde van de enkel zijn ongeveer hetzelfde. Pijn aan de voorkant krijgt u vooral als u uw voet omhoog beweegt; pijn aan de achterkant als u uw voet naar onder beweegt. De pijn hangt dus af van wat u aan het doen bent. Ook kan uw enkel stijf worden en kan er een zwelling ontstaan.

Ik vermoed dat ik een voetballersenkel heb, wat nu?

Onze orthopeed zal u lichamelijk onderzoeken. Daarbij drukt hij op beide kanten van uw enkel en beweegt hij uw enkel in bepaalde posities om vast te stellen wat bij u gevoelig is of pijn doet. Soms is zacht kraken hoorbaar. Op een röntgenfoto is goed te zien of u een voetballersenkel heeft veroorzaakt door een botuitsteeksel. Een verdikking van het kapsel is op een röntgenfoto niet te zien.

Complementary Content
${loading}
Scroll