Gastro-oesofageale refluxziekte – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Gastro-oesofageale refluxziekte

In de wand van de slokdarm zitten spieren die het voedsel naar de maag leiden. Er zit een sluitspier op de overgang van de slokdarm naar de maag. Als deze niet goed sluit kan er een terugstroom, een reflux, van maagzuur en gal de slokdarm instromen. Dit irriteert en na verloop van tijd kan de slokdarm hierdoor ontstoken raken.

Baby’s hebben vaker last van reflux en spugen. Dat komt omdat de sluitspier van hun slokdarm nog niet goed ontwikkeld is. Dit herstelt zich meestal in het eerste levensjaar, waarna de klachten ook verminderen.

Welke klachten veroorzaakt gastro-oesofageale refluxziekte?

Zodra voeding in de maag komt, wordt het vermengd met maagsap. Maagsap bevat agressief zoutzuur. De maag zelf heeft een dikke slijmvlieslaag die de maagwand beschermt tegen zoutzuur. De slokdarm heeft die niet. Als maaginhoud in de slokdarm komt, kan de slokdarm beschadigd raken door het agressieve maagsap. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

Ik heb gastro-oesofageale refluxziekte, wat nu?

U krijgt eerst medicijnen om de reflux en de klachten te verminderen. Als dit niet genoeg verlichting biedt, overweegt u samen met de arts of u een operatie aan de maag-slokdarmwand wilt laten uitvoeren.


Complementary Content
${loading}
Scroll