Astma – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn en Zutphen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Astma

Astma is een ontsteking van de longen. Uw longen reageren gevoelig op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, stuifmeel, huisstofmijt en huisdieren. Ook kunt u gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen of medicijnen. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels.

Welke klachten veroorzaakt astma?

Van astma krijgt u het benauwd en gaat u hoesten. Astma veroorzaakt ook kortademigheid, een piepende ademhaling en u kunt een beklemmend gevoel op de borst voelen. Komt dit plotseling op, dan noemen we dat een astma-aanval. Astma is een chronische ziekte, maar geeft niet elke dag klachten. De aard en ernst van de klachten hangt af van de soort astma.

Hoe ontstaat astma?

Als uw longen geprikkeld raken, zwellen de slijmvliezen in uw neus, keel en longen op. De spiertjes om de luchtwegen trekken samen en maken de luchtwegen smaller. U gaat daardoor moeilijker ademen.

Welke soorten astma zijn er?

Als u gevoelig bent voor bepaalde stoffen die u inademt, dan heeft u allergisch astma. Denk aan bijvoorbeeld stuifmeel of schilfers van huisdieren. Naast allergisch astma kunt u ook niet-allergisch astma hebben. U wordt dan benauwd van bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook of parfum. Of van kou, mist en vochtige lucht. Ook is er inspanningsastma en dan krijgt u het benauwd als u bijvoorbeeld sport.

Ik vermoed dat ik astma heb, wat nu?

Uw huisarts test of u astma heeft met een longfunctietest (sperometrie). De test kan ook in het ziekenhuis worden gedaan. Vermoedt onze arts allergisch astma, dan volgt bloedonderzoek of een huidpriktest.

Complementary Content
${loading}
Scroll