Blaasontsteking bij mannen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Blaasontsteking bij mannen

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. De ontsteking kan daarnaast in de plasbuis, urineleiders, prostaat of bijbal zitten. Dit noemen we ook wel een urineweginfectie. Als u een blaasontsteking niet op tijd laat behandelen, kan er ook een nierbekkenontsteking ontstaan. Nieren kunnen dan blijvende schade oplopen. Bij mannen kan een blaasontsteking ook samengaan met een prostaatontsteking.

Wat zijn de klachten bij een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking kan plassen pijn doen of een branderig gevoel geven. Zelfs het gevoel dat u moet plassen, doet al pijn. Ook moet u vaker plassen, maar elke keer een klein beetje. De plas kan vreemd ruiken, er troebel uitzien en er kan bloed inzitten. Of u heeft pijn in de onderbuik of rug.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking bij mannen?

Een blaasontsteking ontstaat vaak door bacteriën die in de darmen leven. Die bacteriën komen via de anus in de plasbuis. Via de plasbuis komen ze daarna in de blaas. Soms komen tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis. Ruim een kwart van de mannen krijgt binnen een jaar opnieuw een urineweginfectie. Dat gebeurt meestal als u te weinig drinkt en dus te weinig urine aanmaakt. Of als u uw blaas niet helemaal leeg plast. Dat gebeurt bij een verkeerde plashouding of een uitgerekte blaas. In het restje urine dat in de blaas achterblijft krijgen bacteriën meer kans om te groeien. Kou en tocht veroorzaken geen blaasontsteking.

Complementary Content
${loading}
Scroll