Blaaskanker - Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Wat is blaaskanker?

Blaaskanker is kanker in de blaas. Blaaskanker komt bijna viermaal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen met blaaskanker zijn ouder dan 60 jaar.

De blaas is een opslagplaats voor urine. Vanuit de nieren komt de urine in de blaas en blijft daar totdat we het uitplassen. De blaas bestaat vooral uit een spierlaag. De binnenkant is bekleed met slijmvlies. Blaaskanker ontstaat bij 90% van de mensen in dat slijmvlies. We noemen deze vorm van blaaskanker urotheelcelcarcinoom. De tumor kan ook de blaasspier ingroeien.

Welke klachten veroorzaakt blaaskanker?

Blaaskanker geeft in het begin geen klachten. U merkt pas wat als de tumor er al een tijdje zit, zoals:

  • bloed in uw urine (hematurie)
  • pijn bij het plassen
  • vaak moeten plassen

Heeft u deze klachten, vraag uw huisarts dan om een verwijzing naar onze uroloog. Deze klachten kunnen echter ook andere oorzaken hebben.

Wat veroorzaakt blaaskanker?

De oorzaak van blaaskanker is niet bekend. Wel is bekend dat rokers meer kans op blaaskanker hebben. Ook komt blaaskanker in sommige families vaker voor.

Hoe stellen we blaaskanker vast?

Onze uroloog kijkt via een zogenoemde cystoscopie in uw blaas. Verder onderzoeken we uw bloed en urine. Ook maken we een CT-scan van uw urinewegen en nieren.

Er is blaaskanker bij mij geconstateerd, wat nu?


Samenwerken in Oncologienetwerk Veluwe IJssel

Om u de best mogelijke zorg te bieden is een goede samenwerking tussen ziekenhuizen onmisbaar. In deze regio werken Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala en Radiotherapiegroep op het gebied van oncologische zorg nauw samen en vormen zo Oncologienetwerk Veluwe IJssel. Dit betekent dat we kennis uitwisselen, van elkaar leren en gezamenlijke zorgtrajecten voor patiënten met kanker ontwikkelen. Samen kunnen wij daardoor kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg bieden aan al onze patiënten in de regio Veluwe-IJssel.

Sinds 2017 maakt ook de behandeling van blaaskanker deel uit van deze samenwerking. Dankzij de afspraken binnen dit netwerk kunnen artsen en teams bepaalde moeilijke (complexe) operaties vaker uitvoeren. Zo specialiseren ze zich steeds verder. We streven op die manier naar steeds betere kwaliteit van de behandelingen. De operaties voor blaaskanker vinden plaats in Isala in Zwolle.  Ook een gedegen voorbereiding en goede nazorg zijn belangrijk zodat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Deze krijgt u in Gelre ziekenhuizen.

Complementary Content
${loading}
Scroll