Hepatitis – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever en ontstaat meestal door een besmettelijk virus. Er zijn mensen die besmet zijn met het virus maar dat niet weten. Sommige soorten komen plotseling op en verdwijnen ook vanzelf, anderen zijn juist chronisch: langdurig aanwezig.

Er zijn verschillende soorten hepatitisvirussen. Het grote verschil tussen de soorten is de heftigheid van de klachten en de manier waarop mensen ermee besmet raken.

Welke vormen van hepatitis zijn er?

  • Hepatitis A: dit is een minder heftige vorm van leverontsteking, en komt vooral (maar niet alleen) bij kinderen voor. Het virus wordt via eten en drinken verspreid. De meeste mensen die het oplopen voelen zich een poosje flink ziek, zoals bij griep. Dit duurt enkele weken tot een paar maanden. Hepatitis A verdwijnt weer vanzelf en wordt nooit chronisch. In erg zeldzame gevallen moet u in het ziekenhuis opgenomen worden. U kunt maar één keer Hepatitis A krijgen, daarna bent u immuun.
  • Hepatitis B: deze vorm van hepatitis komt wereldwijd heel veel voor. Mensen lopen het op door bloed of door onveilige seks. Bij ongeveer 90 procent van de mensen verdwijnt het weer vanzelf, maar bij de rest wordt de hepatitis chronisch. Dat wil zeggen dat ze het virus voor altijd bij zich dragen. Als een baby hepatitis B oploopt, is dit altijd chronisch. Dat komt omdat het afweersysteem van baby’s nog niet volledig ontwikkeld is.
  • Hepatitis C: deze vorm van hepatitis wordt doorgegeven via bloed. Door bijvoorbeeld bloedtransfusie of vervuilde naalden. In Nederland komt hepatitis C niet meer voor, omdat alle bloedtransfusies uitgebreid getest worden op het virus.

Hoe ontstaat hepatitis?

Vaak is een virus de aanleiding van hepatitis, maar niet altijd. Andere oorzaken van hepatitis zijn:

  • een auto-immuunziekte
  • leververvetting
  • grote hoeveelheden alcohol

Virale hepatitis (A, B, C, D en E) is besmettelijk, maar geeft niet altijd klachten. Er zijn meerdere virussen die leverontsteking veroorzaken. Het Epstein-Barrvirus veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer en kan ook hepatitis tot gevolg hebben. Het cytomegalovirus is een andere veroorzaker.


Complementary Content
${loading}
Scroll