Niet ingedaalde teelbal – Aandoeningen │Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Niet ingedaalde teelbal

Ongeveer een maand voor de geboorte zakken bij jongens de teelballen (testikels) via het lieskanaal in de balzak. Dit noemen we indalen. Normaal gesproken zitten bij een pasgeboren jongen dus beide ballen in zijn balzak. Bij sommige jongens dalen de ballen niet in. Eén of beide ballen blijven dan in de buik of de lies zitten.

Hoe ontstaat een niet ingedaalde teelbal?

Het is niet precies bekend waardoor dit komt. Soms lijkt het alsof een bal niet is ingedaald, maar kan hij wel gemakkelijk in de balzak worden geduwd. Hierbij schiet hij niet meteen terug. Dit noemen we een pendelbal. Een pendelbal moet wel gecontroleerd worden, maar behandeling is niet nodig. Het komt ook voor dat een bal die eerder was ingedaald, een paar jaar later niet meer in de balzak blijft liggen. Bij de helft van deze jongens daalt de bal tijdens de puberteit alsnog in.

Wat zijn de gevolgen van het niet indalen van de teelbal?

  • Om gezond zaad te kunnen aanmaken, is het belangrijk dat de ballen een lagere temperatuur hebben dan de rest van het lichaam. Daarom hangen de ballen buiten het lichaam, in de balzak. Niet ingedaalde teelballen kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Dat is alleen het geval als beide teelballen niet zijn ingedaald.
  • Een niet ingedaalde teelbal geeft een iets verhoogde kans op teelbalkanker in vergelijking met een normaal ingedaalde bal.
Complementary Content
${loading}
Scroll