Coeliakie – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Wat is coeliakie?

Coeliakie (spreek uit: seuliakíe) is een intolerantie voor gluten. Gluten is eiwit dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld tarwe. Iemand met coeliakie kan niet tegen voedsel met gluten, zoals brood, pasta, koek en taart. Het slijmvlies van de dunne darm raakt daardoor beschadigd, waardoor buikklachten ontstaan.

Welke klachten ontstaan door Coeliakie?

Tekenen van coeliakie bij baby’s kunnen optreden als ze voor het eerst een broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen zomaar opkomen. Ook kunt u al jaren vage klachten hebben, voordat u achter de oorzaak komt. De klachten verschillen per persoon:

  • diarree, maar ook verstopping
  • gewichtsverlies of juist overgewicht
  • depressie, bloedarmoede en botontkalking

Coeliakie en andere ziekten

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen weefsels. Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals suikerziekte type 1 en schildklierafwijkingen. Alhoewel geen auto-immuunziekte, komt ook lactose-intolerantie geregeld voor als u coeliakie heeft. Dat geldt ook voor botontkalking. Ook is coeliakie een veel voorkomende aandoening bij mensen met het syndroom van Down.

Ik vermoed dat ik coeliakie heb, wat nu?

Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. Daar is wel een strikt glutenvrij dieet voor nodig. Elk spoortje van gluten beschadigt de darm opnieuw. Coeliakie heb je levenslang.

Complementary Content
${loading}
Scroll