Achillespeesruptuur | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur is een ander woord voor een gescheurde achillespees. De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak veel krachten op staan. Als uw achillespees is gescheurd, heeft u veel pijn laag achter op de kuit of bij uw enkel. Deze pijn lijkt op de pijn bij een spierscheur, maar kan ook erger zijn. U kunt (bijna) niet meer lopen.

Hoe ontstaat een gescheurde achillespees?

Uw achillespees kan scheuren doordat de pees niet stevig genoeg is aangelegd of doordat de pees verzwakt is. Bijna altijd komt de scheur door een snelle en plotselinge spieractie, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Hoe weet ik of ik een gescheurde achillespees heb?

Meestal kunt u aan de buitenkant niet zien of er iets mis is met uw achillespees. Wanneer onze arts uw kuit onderzoekt, voelt hij vaak heel duidelijk dat de pees gescheurd is. Ook vraagt hij u om uw hiel van de grond te tillen. Of hij knijpt zacht in uw kuit en vraagt u om uw voet te bewegen. Lukt dat niet? Dan is de kans groot dat u een achillespeesruptuur heeft. 

Er is bij mij een gescheurde achillespees geconstateerd, wat nu?

Het kan zijn dat onze arts voor de zekerheid een echo maakt van uw achillespees. Daarna bespreekt hij met u de behandelmogelijkheden.

Complementary Content
${loading}
Scroll