Liesbreuk – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Voorkom verspreiding infectieziekten

Welkom in Gelre. Help ons verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus te voorkomen: klik hier

alert
Afspraak in Gelre Apeldoorn of Zutphen?

Dan meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Lees meer en bekijk de film over aanmelden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel en een stukje darm). Een liesbreuk ziet eruit als een bult of zwelling in uw liesstreek. Dat is het gebied tussen uw buik en bovenbenen. De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. U kunt dan meer klachten krijgen.

Welke klachten veroorzaakt een liesbreuk?

Door de liesbreuk kunt u pijn in uw lies krijgen, of een branderig gevoel. Ook kunt u misselijk worden. De breuk kan ook bekneld raken. Dan zit de breukinhoud vast in de opening in de buikwand. Deze opening noemen we de breukpoort. Hierdoor krijgt u veel pijn. We moeten u dan met spoed opereren.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

De uitstulping ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. De zwakke plek kan aangeboren zijn. Maar hij kan ook later ontstaan doordat de buikwand uitrekt, bijvoorbeeld bij:

  • Forse gewichtstoename
  • Veel en zwaar tillen
  • Te hard persen
  • Veel hoesten

Hierdoor komt er meer druk te staan op de buikholte en op de zwakke plek in de buikwand. Daardoor kan een liesbreuk ontstaan. Iedereen kan een liesbreuk krijgen. Wel zien we dat liesbreuken vaker voorkomen bij mannen van 50 jaar en ouder. Roken verhoogt de kans op een liesbreuk.

Complementary Content
${loading}
Scroll