Verlies van bewustzijn | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Verlies van bewustzijn

Bewustzijn verliezen is het moment dat iemand even helemaal wegvalt zonder er controle over te hebben. Flauwvallen is hier een voorbeeld van, maar na een ongeluk kan iemand ook het bewustzijn verliezen.

Er is een verschil tussen bewusteloosheid door iets wat binnen het eigen lichaam gebeurt (flauwvallen, wegraking of hyperventilatie door psychische stress) en iets dat door de buitenwereld ontstaat (hersenschudding door een val). De medische term voor bewustzijn verliezen is een syncope, hier valt de laatste groep niet onder.

Welke oorzaken heeft het verlies van bewustzijn?

Elke keer als iemand zijn bewustzijn verliest komt dat door een tekort aan zuurstofrijk bloed in de hersens. Maar hoe dat komt, kan heel veel oorzaken hebben. Een arts probeert daarom na te gaan wat er precies gebeurde toen u uw bewustzijn verloor. De arts kijkt:

 • Of er plotselinge emoties waren
 • Of de bewusteloosheid in rust of tijdens een inspanning gebeurde
 • Of uw lichaam schokkende bewegingen maakte
 • Of er iemand uw pols heeft gevoeld
 • Welke kleur uw gezicht kreeg

Bewusteloosheid door heftige emoties of vermoeidheid

De vaakst voorkomende reden dat mensen flauwvallen en hun bewustzijn even verliezen is een emotie of vermoeidheid. De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Het is een mentale reactie op bijvoorbeeld:

 • vervelend nieuws
 • stress
 • een bloedprik in de arm
 • het veel te warm hebben
 • te lang hebben gestaan
 • of een medische ingreep

Het is niet gevaarlijk om flauw te vallen. Maar doordat u in elkaar zakt, kunt u zich bezeren. Als iemand flauwvalt, kunt u het beste de benen iets hoger leggen zodat het bloed terugstroomt naar de hersenen.

Bewusteloosheid door hartziekte

Iemand kan zijn bewustzijn verliezen door hartziekte. Dit is goed te controleren door tijdens het flauwvallen de pols te voelen. Als de polsslag heel traag en zwak is, moet diegene op hartziekten gecontroleerd worden. Meestal is een hartritmestoornis de oorzaak. Hierbij pompt het hart opeens minder bloed, en gaat de bloeddruk omlaag. Ook in de hersens. Een andere oorzaak kan een probleem zijn met de hartklep. Bijvoorbeeld een vernauwde aortaklep. Als dit zo is, dan verliest de patiënt zijn bewustzijn tijdens inspanning en niet in rust.

Bewusteloosheid na opstaan

Wanneer iemand regelmatig het bewustzijn verliest na opstaan uit stoel of bed, dan heet dat een orthostatische syncope. Tijdens het opstaan zakt het bloed in de benen en krijgen de hersenen minder bloed. De meeste mensen kennen het verschijnsel als een licht gevoel in het hoofd of duizeligheid als ze overeind komen.

Bewusteloosheid door neurologische oorzaken

Epilepsie is een neurologische oorzaak voor verlies van bewustzijn. Mensen die een epileptische aanval hebben, schokken met hun spieren en bijten op hun tong. Iemand verliest compleet te controle en kan ook wegvallen. Weer bijgekomen is de persoon niet meteen hersteld en overheerst een katerig gevoel.

Complementary Content
${loading}
Scroll