Polyneuropathie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Polyneuropathie

Polyneuropathie betekent dat op meerdere plekken in het lichaam de zenuwen niet goed werken. Er bestaan veel verschillende vormen van deze ziekte. Bij sommige mensen zijn er vooral problemen met de gevoelszenuwen (sensore zenuwen). Bij anderen werken de bewegingszenuwen (motore zenuwen) niet goed. En soms worden de klachten veroorzaakt door zowel gevoels- als bewegingszenuwen.

De klachten ontstaan meestal langzaam, in de loop van maanden of jaren. Maar er bestaan ook vormen van polyneuropathie die snel beginnen en ook in snel tempo erger worden. Deze snelle vormen komen niet veel voor.

Vaak zijn het vooral de uiteinden van de lange zenuwen in armen en benen die klachten geven. De klachten beginnen meestal in de tenen en voeten. Daarna volgen de onderbenen, de vingertoppen en de handen. Bij de meeste mensen gebeurt dat aan beide kanten van het lichaam.

Hoe ontstaat polyneuropathie?

Er zijn veel verschillende oorzaken bekend. Bijvoorbeeld:

  • Stofwisselingziekten (voorbeelden: diabetes, schildklier- of nierziekten)
  • Intoxicatie (een teveel aan een stof, bijvoorbeeld alcohol, vitamine B of sommige medicijnen tegen kanker)
  • Deficiëntie (een tekort aan een stof, bijvoorbeeld vitamine B)
  • Erfelijke aandoening (aangeboren afwijking)
  • Infectieziekten (voorbeelden: lepra, AIDS, borrelia)
  • Auto-immuunziekten (ontstekingsreacties omdat het afweersysteem weefsels en cellen van het eigen lichaam gaat bestrijden)

De 3 eerstgenoemde oorzaken komen in Nederland het meest voor. Ondanks zorgvuldig en soms ook langdurig onderzoek blijft bij veel patiënten de precieze oorzaak onbekend.

Welke klachten veroorzaakt polyneuropathie?

Als de gevoelszenuwen niet goed werken, horen daar vaak de volgende klachten bij:

  • tintelingen
  • brandende of stekende pijn
  • gevoelloosheid of een veranderd gevoel op bepaalde plekken

Sommige mensen vertellen dat het voelt alsof ze op watten of kussens lopen. Ook komen evenwichtsklachten voor. Vooral bij lopen op een ondergrond die niet vlak is en lopen in het donker.

Als de bewegingszenuwen niet goed werken, neemt de spierkracht af. Door het verzwakken van uw spieren krijgt u soms moeite met het goed optillen van uw voeten (klapvoeten), schrijven, potten openmaken en andere bewegingen waarvoor wat spierkracht nodig is. Het minder worden van de spiermassa is soms te zien: de armen en benen worden dan dunner.

Complementary Content
${loading}
Scroll