Elektromyografie (EMG) | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden kerstperiode 2024

Wilt u meer informatie over de gewijzigde openingstijden en bezoektijden: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Elektromyografie (EMG)

Met een elektromyografie (EMG) onderzoeken we de functie van de zenuwbanen en spieren in uw armen, benen en/of gezicht. U krijgt dit onderzoek als uw arts vermoedt dat u een zenuwbaanaandoening of spierziekte heeft. Een EMG kan per patiënt verschillen: welke zenuwen en spieren we onderzoeken, is afhankelijk van uw klachten.

Hoe verloopt de elektromyografie?

We kunnen het onderzoek op 2 manieren uitvoeren:

Met huidelektroden

Op uw spier of huidgebied plakken we elektroden die zijn aangesloten op een meetapparaat. We sturen kleine stroomschokjes naar uw zenuwbanen en spieren en we kijken hoe uw lichaam hierop reageert. Het apparaat registreert hoelang uw zenuwbanen erover doen om de schokjes te geleiden. U voelt de schokjes wel, maar ze zijn ongevaarlijk en niet pijnlijk.

Met naaldelektroden

Hierbij prikken we een dun naaldje in de spier die we onderzoeken. Zo kunnen we de activiteit van de spiervezel meten. We onderzoeken de spier in rust, bij weinig aanspannen en bij maximaal aanspannen. Soms onderzoeken we meerdere spieren.

Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. Dit hangt af van hoeveel zenuwen of spieren we onderzoeken.

Voorbereidingen

  • Wilt u uw huid voor het onderzoek niet invetten met lotion, olie of crème. Deze middelen kunnen de meting negatief beïnvloeden.
  • Wilt u voorafgaand aan het onderzoek van de benen geen steunkousen aantrekken en sieraden aan handen en armen thuis laten?
  • Koude zenuwen en spieren hebben een negatief effect op de uitkomst van de meting. Zonodig worden uw benen en/of armen met behulp van een warm waterbad of handenwarmers opgewarmd.

Elektrische hulpmiddelen zoals een pacemaker, ICD of reveal hebben geen invloed op het onderzoek en kunnen er ook niet door ontregeld raken.

De uitslag

De resultaten worden doorgestuurd naar de neuroloog. Die beoordeelt de uitkomst en bespreekt de diagnose met u. Als het nodig is, maakt u samen een behandelplan.

Complementary Content
${loading}
Scroll