Allergische rhinitis | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Allergische rhinitis

Bij allergische rhinitis kunnen hinderlijke symptomen optreden zoals een verstopte of jeukende neus, hevig niezen en tranende, jeukende rode ogen.

Aan de binnenzijde van uw neus zit slijmvlies. Het slijm dat hierop zit, werkt als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. U kunt stoffen inademen waarvoor u allergisch bent. Deze stoffen noemen we allergenen. Als allergenen uw neus binnenkomen, binden ze zich aan het neusslijmvlies.

Hierdoor gaat uw afweersysteem aan het werk: het maakt histamine aan. Dat zorgt ervoor dat de kleine bloedvaatjes in uw neus wijder worden. U krijgt een verstopte neus of juist een loopneus, moet niezen en krijgt jeuk aan uw neus. We noemen dit allergische rhinitis. Daarnaast kunt u last krijgen van hoofdpijn, hoesten, vermoeidheid, oorontstekingen of een ontsteking van de neusbijholte. Hooikoorts bijvoorbeeld is een vorm van allergische rhinitis.

Allergische rhinitis en astma

Ruim 40% van de patiënten met allergische rhinitis heeft ook astma . Als de rhinitis niet wordt behandeld, kan de astma moeilijker te behandelen zijn of erger worden. Dus ook al voelt u zich niet benauwd, het is toch goed om in de gaten te houden of u geen astma ontwikkelt. Als we de astma op tijd behandelen, kunnen we blijvende schade aan uw luchtwegen zoveel mogelijk voorkomen.

Ik vermoed dat ik allergische rhinitis heb, wat nu?

Om vast te stellen of u allergische rhinitis heeft, doet onze arts onderzoek. Daarna kijkt hij samen met u welke behandeling het beste resultaat geeft.

Complementary Content
${loading}
Scroll