Maagkanker | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Maagkanker

Bij maagkanker zit er een kwaadaardige tumor in uw maag. De medische term voor maagkanker is maagcarcinoom. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. Deze tumor ontstaat uit de klierbuisjes in het slijmvlies van uw maag. Andere vormen van maagkanker zijn zeldzaam.

Als u maagkanker heeft, kan de tumor in de maag zijn ontstaan. Maar de tumor kan ook een uitzaaiing zijn van kanker op een andere plaats in uw lichaam. Omgekeerd kan ook de tumor in de maag naar andere plaatsen uitzaaien. Dat gebeurt wanneer de tumor door de maagwand groeit en er cellen losraken. Deze verspreiden zich via het bloed of de lymfevloeistof door het lichaam en kunnen zich op een andere plaats nestelen.

Hoe ontstaat maagkanker?

We weten niet precies hoe maagkanker ontstaat. We weten wel dat een poliep maagkanker kan veroorzaken. Een poliep is een woekering van het maagslijmvlies. Ook een blijvende ontsteking van het maagslijmvlies kan de oorzaak zijn van maagkanker. Erfelijkheid speelt een rol, met name bij patiënten die maagkanker krijgen als zij jonger zijn dan 40 jaar. Er zijn nog een aantal factoren die de kans op maagkanker vergroten, waaronder:

  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Te weinig maagzuur
  • Reflux

Welke klachten veroorzaakt maagkanker?

In het begin geeft maagkanker weinig klachten. De klachten die u kunt hebben, zijn afhankelijk van de plaats van de tumor in uw maag. U kunt last hebben van:

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Snel een vol gevoel hebben: het idee hebben dat uw eten niet wil zakken
  • Pijn in uw bovenbuik of rond het borstbeenMisselijkheid en (kleine beetjes bloed) overgeven
  • Brandend maagzuur en oprispingen
  • Zwarte ontlasting

Ik heb maagkanker, wat nu?

Is bij u maagkanker vastgesteld? Dan maakt een team van specialisten voor u een behandelplan op maat. Hierbij kijken ze naar het type maagkanker, het stadium van de ziekte en uw lichamelijke conditie.

Samenwerken in Oncologienetwerk Veluwe IJssel

Om u de best mogelijke zorg te bieden is een goede samenwerking tussen ziekenhuizen onmisbaar. In deze regio werken Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala en Radiotherapiegroep op het gebied van oncologische zorg nauw samen en vormen zo Oncologienetwerk Veluwe IJssel. Dit betekent dat we kennis uitwisselen, van elkaar leren en gezamenlijke zorgtrajecten voor patiënten met kanker ontwikkelen. Samen kunnen wij daardoor kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg bieden aan al onze patiënten in de regio Veluwe-IJssel.

Sinds 2017 maakt ook de behandeling van maagkanker deel uit van deze samenwerking. Dankzij de afspraken binnen dit netwerk kunnen artsen en teams bepaalde moeilijke (complexe) operaties vaker uitvoeren. Zo specialiseren ze zich steeds verder. We streven op die manier naar steeds betere kwaliteit van de behandelingen. Ook een gedegen voorbereiding en goede nazorg zijn belangrijk zodat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt.


Complementary Content
${loading}
Scroll