Maagkankerbehandeling – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Maagkankerbehandeling

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij maagkanker?

Bij de behandeling van maagkanker proberen we eerst te opereren. Soms volgen er daarna nog andere behandelingen, zoals chemotherapie.

 • Operatie: bij een operatie halen we de tumor weg met een deel van het gezonde weefsel dat eromheen ligt. Vaak halen we ook de lymfeklieren in het gebied van de maag weg. Zo willen we uitzaaiingen via de lymfeklieren voorkomen. U kunt leven zonder maag of met slechts een deel van uw maag. U moet echter wel uw manier van eten en uw eetpatroon aanpassen. U krijgt hiervoor begeleiding van een diëtist. Een maagoperatie is een complexe ingreep met vele mogelijke complicaties. We kunnen verschillende technieken gebruiken, afhankelijk van uw tumor:
  • Distale maagresectie: hierbij verwijderen we het onderste deel van uw maag of maaguitgang (het distale deel). Ook halen we het eerste deel van uw twaalfvingerige darm weg. De chirurg maakt een nieuwe verbinding tussen het overgebleven deel van de maag en uw dunne darm. De twaalfvingerige darm koppelen we los en hechten we op een andere plek aan uw dunne darm. Zo komen de gal- en alvleeskliersappen wel in de dunne darm terecht, waar ze nodig zijn voor de vertering. Uw eten komt dan via de nieuwe kleine maag regelrecht in uw dunne darm terecht. Het aanleggen van deze nieuwe verbinding noemen we het Roux-Y-principe.
  • Totale maagresectie: hierbij halen we uw hele maag weg en een deel van uw twaalfvingerige darm. We maken een nieuwe verbinding tussen uw slokdarm en de dunne darm. Net als bij een distale maagresectie, maken we ook hier meestal gebruik van het Roux-Y-principe.
  • Gastro-enterostomie: blokkeert de tumor uw maaguitgang? Dan kan de chirurg een rechtstreekse verbinding maken tussen het middelste deel van de maag en een stuk van de dunne darm. Deze verbinding noemen we ook wel een ‘overloopje’ of bypass. De verbinding zorgt ervoor dat uw voedsel via een omweg uw darmen kan bereiken. De gastro-enterostomie is een palliatieve operatie.
  • Wigexcisie: bij deze operatie halen we de tumor weg met het gezonde weefsel eromheen. We doen dat in een wigvorm.
 • Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt.

 • Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. We zetten deze behandeling vaak in combinatie met andere behandelingen in, zoals een operatie. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

 • Stent plaatsen: als de tumor bij uw maagingang of -uitgang zit en een operatie niet mogelijk is, kunt u een stent krijgen. We noemen een stent ook wel een voedingsbuisje. Tijdens een gastroscopie plaatsen we de stent in uw maag. Dankzij de stent kan voedsel weer van uw slokdarm naar uw maag of van uw maag naar uw dunne darm. Het plaatsen van een stent is een palliatieve behandeling.

Welke behandeling krijgt u?

In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met maagkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een chirurg, MDL-arts, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut en gespecialiseerd verpleegkundigen. We werken ook nauw samen met het Radboudumc in Nijmegen en met MCN Oesophagus/Maag in Noordoost-Nederland.

In deze regio werkt Gelre ziekenhuizen voor de behandeling van maagkanker samen met Deventer Ziekenhuis, Isala en Radiotherapiegroep in het Oncologienetwerk Veluwe IJssel. Patiënten komen voor een deel van de behandeling zoals de operatie van maagkanker naar Gelre Apeldoorn en gaan na het herstel weer terug naar hun eigen ziekenhuis voor de eventuele nabehandeling. Lees meer over het Oncologienetwerk Veluwe IJssel op de pagina van ons Oncologisch Centrum.

Daarnaast doen we mee aan landelijke wetenschappelijke onderzoeken naar de beste behandeling van maagkanker.

Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van:

 • de grootte van de tumor
 • de plaats van de tumor
 • of er uitzaaiingen zijn, hoeveel dat er zijn en hoe groot ze zijn
 • uw conditie
Complementary Content
${loading}
Scroll