Radiotherapie – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Radiotherapie

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker kunnen we gebruikmaken van radiotherapie: met ioniserende straling bestrijden we de kankercellen. Daarbij proberen we gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen.

U krijgt deze behandeling bij een van de locaties van de Radiotherapiegroep. U krijgt van hen een oproep voor een kennismakingsgesprek. U krijgt dan alle informatie over de behandelingen. 

In de meeste gevallen kunt u bij de locatie Apeldoorn of Deventer terecht voor bestralingen; locatie Apeldoorn ligt achter Gelre Apeldoorn. Voor de voorbereidingsafspraken (CT, Mouldroom) gaat u naar de locatie in Deventer.

Hoe werkt radiotherapie?

  • Tijdens de behandeling bestralen we kankercellen heel gericht. Met de straling beschadigen we de kankercellen, waardoor ze niet meer kunnen delen en doodgaan. We proberen het omliggende gezonde weefsel zo min mogelijk te bestralen. Worden er toch omliggende gezonde cellen meebestraald? Dan kunnen deze zich beter herstellen dan kankercellen.
  • Om ervoor te zorgen dat gezonde cellen zich herstellen, krijgt u bestraling vaak in fracties. Daartussen zit een herstelperiode van een dag. De radiotherapeut bekijkt hoe goed de cellen zich herstellen en past daarop de bestraling aan.
  • U kunt bestraling krijgen voorafgaand aan een operatie of na een operatie. Uw arts bespreekt dit met u.
  • Bij uw behandeling streven we altijd naar genezing. Is dat niet meer mogelijk? Dan kunt u ook bestraling krijgen om uw klachten te verminderen. Dit noemen we een palliatieve behandeling.
  • Meer informatie? Lees verder over radiotherapie op de website van de Radiotherapiegroep.
Complementary Content
${loading}
Scroll