Hartklepgebrek – Aandoeningen - Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
alert
Openingstijden en bezoektijden Hemelvaart en Pinksteren 2024

Voor meer informatie over openingstijden en bezoektijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren: klik hier

Zorg beter voor elkaar

Wat is een hartklepgebrek?

Uw hart heeft vier kleppen. Deze zorgen ervoor dat het bloed in de goede richting door het hart stroomt. Als het hart samentrekt, openen en sluiten de hartkleppen zich door drukverschillen in de bloedstroom. De hartkleppen kunnen zelf niet samentrekken.

Bij een hartklepaandoening is een hartklep vernauwd. Of een hartklep sluit niet goed. We noemen dat lekken.

Bij een vernauwde hartklep moet het hart harder werken om het bloed door een kleinere doorgang te persen. Een lekkende hartklep zorgt ervoor dat het bloed terugstroomt. Uw hart moet dus harder werken om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. U kunt tegelijkertijd last hebben van een vernauwde hartklep en een lekkende hartklep.

Hoe ontstaat een hartklepaandoening?

Een vernauwde hartklep ontstaat als een klep hard en stug wordt. Zo’n vernauwing noemen we stenose. De oorzaak hiervan is verkalking. De meest voorkomende vorm is de vernauwing van de aortaklep: aortaklepstenose.

Een lekkende hartklep kan ontstaan doordat een klepblad vergroeit, beschadigt, verslapt of uitrekt. Een voorbeeld hiervan is tricuspidalisklepinsufficiëntie.

Factoren die de kans op een hartklepaandoening vergroten

  • leeftijd: een klepgebrek komt vooral voor bij oudere mensen
  • een andere ziekte, zoals hartfalen (cardiomyopathie)
  • een infectie van de hartklep: endocarditis

Een hartklepgebrek kan ook een aangeboren hartziekte zijn.

Welke klachten veroorzaakt een hartklepaandoening?

In het begin levert een hartklepaandoening meestal geen klachten op. Een klepgebrek wordt vaak bij toeval ontdekt door de huisarts die met de stethoscoop een hartruis hoort. Op langere termijn kan een vernauwde of lekkende hartklep leiden tot een verzwakte hartspier. Dit noemen we hartfalen. U kunt dan last krijgen van kortademigheid of een hartritmestoornis.


Complementary Content
${loading}
Scroll