Kunstklep – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Kunstklep

Een kunstklep vervangt een hartklep die zijn werk niet goed doet. Bijvoorbeeld wanneer uw klep lekt of vernauwd is. Een hartklepgebrek belemmert de bloedstroom en moet worden behandeld, ook al heeft u nog nauwelijks klachten.

Doen we dat niet, dan wordt uw hartspier te zwaar belast en kunt u last krijgen van hartfalen. Soms kan de hartchirurg uw klep repareren. Lukt dat niet, dan vervangen we uw hartklep door een kunstklep. Als u een kunstklep nodig heeft, gaat het vaak om een klep aan de linkerkant van uw hart: de aortaklep of de mitralisklep.

Welke soorten kunstkleppen zijn er?

Er zijn twee soorten kunstkleppen:

  • Mechanische kunstkleppen: deze zijn gemaakt van kunststof en metaal. Mechanische kleppen worden eerder bij relatief jonge mensen geplaatst, omdat ze een leven lang meegaan. Nadeel is dat de klep geluid maakt en dat uw bloed de neiging heeft om te stollen op de lichaamsvreemde klep. Er zou dan een bloedpropje in uw bloedsomloop kunnen komen en daarvan kunt u een hartinfarct of beroerte krijgen. Daarom krijgt u de rest van uw leven stollingwerende medicijnen.
  • Biologische kunstkleppen: deze zijn gemaakt van menselijk of dierlijk materiaal dat geplaatst wordt in een kunststof ring. Kunstkleppen van menselijk materiaal zijn niet beter dan kunstkleppen van dierlijk materiaal. Een biologische klep maakt geen geluid en u hoeft alleen in de eerste maanden na de operatie stollingwerende medicijnen te slikken. Nadeel is dat de kunstklep slijt en in de loop der jaren kan verkalken. Een biologische kunstklep is dus minder geschikt voor iemand met een langere levensverwachting.

Hoe plaatsen we de kunstklep met een openhartoperatie?

  • Het plaatsen van een kunstklep doen we met een openhartoperatie. Dit is een zware operatie waarbij u onder narcose bent.
  • Tijdens de ingreep ligt u op een behandeltafel met uw borst ontbloot. Met een speciale zaag maakt de arts uw borstbeen open. Hierdoor komen uw hart en kransslagaders vrij te liggen.
  • Daarna sluiten we u aan op de hart-longmachine. Dit apparaat voorziet uw bloed van zuurstof en neemt de pompfunctie van uw hart over.
  • Als de hart-longmachine werkt, zetten we uw eigen hart stil. Daarna begint de arts met het verwijderen van de oude klep en het plaatsen van de nieuwe klep.
  • De operatie duurt meestal 3 tot 5 uur. Meestal blijft u daarna nog zo’n 5 dagen in het ziekenhuis om te herstellen.

Hoe plaatsen we de kunstklep met een hartkatheterisatie?

In sommige gevallen kunnen we uw hartklep ook vervangen met ballondilatatie. Hierbij gebruiken we de techniek van Hartkatheterisatie. We brengen een klein slangetje (katheter) met een opgevouwen ballonnetje via een bloedvat in uw lies naar de klep. Daar pompen we het ballonnetje op, zodat we de oude klep opzij drukken. Via de katheter brengt de arts de opgerolde nieuwe klep naar uw hart. Daar ontvouwen we de klep. Deze ingreep duurt meestal 2 tot 3 uur en u hoeft hiervoor niet aan de hart-longmachine. Daardoor herstelt u meestal sneller. Uw arts bespreekt met u welke ingreep het meest geschikt voor u is.

Complementary Content
${loading}
Scroll